Cine este atacatorul din Manchester, care a ucis 22 de persoane la un concert

salman abedi manchester
Salman Abedi. Sursa: Fotografie obținută de The Guardian

Autoritățile britanice au dezvăluit numele atacatorului de la Arena Manchester, care a ucis 22 de persoane după ce și-a detonat vesta explozivă la finalul unui concert. Salman Abedi avea 22 de ani și a făcut mai multe călătorii în Libia, relatează „The Telegraph”.

Salman Abedi era cunoscut de forțele de securitate britanice. Se pare că el se întorsese dintr-o călătorie în Libia chiar în această săptămână.

„S-a dus în Libia acum 3 săptămâni și s-a întors recent, cu câteva zile în urmă”, a declarat un prieten al acestuia pentru „The Times”.

Salman Abedi s-a născut în Manchester și a crescut într-o comunitate libiană care era cunoscută pentru opoziția sa față de regimul dictatorului libian Muammar Gaddafi.

Nu este clar când anume tânărul s-a radicalizat. În ultima perioadă frecventa o moschee care în trecut a fost acuzată că strângea fonduri pentru jihadiști.

Născut în 1994, Salman Abedi avea 3 frați. Părinții săi fugiseră din Libia în Marea Britanie pentru a scăpa de regimul lui Gaddafi. Ramadan Abedi, tatăl lui Salman, și mama sa, Samia Tabbal, s-au născut în Tripoli, Libia. Cei doi s-au întors în Libia după înlăturarea lui Gaddafi de la putere, iar în Regatul Unit au rămas numai Salman și fratele său mai mare, Ismail.

ISIS a revendicat atentatul din Manchester

Salman Abedi a mers la o școală locală, iar apoi, din 2014, a urmat cursurile Universității Salford, unde a studiat managementul afacerilor. Însă ulterior a renunțat la facultate.

Vecinii tânărului au povestit că Salman Abedi a devenit tot mai credincios și mai retras în ultima perioadă.

„Acum câteva luni Salman cânta prima kalma (o rugăciune musulmană – n.r.) foarte tare pe stradă. Cânta în arabă. Spunea „Există un singur Dumnezeu, iar Mohammed este profetul său””.

Atentate teroriste. Lista celor mai grave atacuri produse în săli de concerte, cluburi sau discoteci

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.