S-a construit un observator unic în România. Priveliștea e de poveste

FOTO: Mara Cazacu Minculescu/WWF-Romania
FOTO: Mara Cazacu Minculescu/WWF-Romania

WWF-România și Camposaz au organizat un atelier „design and build” multi-cultural la finalul căruia a fost construit un observator al peisajului și naturii sălbatice din Măgura Zimbrilor, Munții Țarcu.

Atelierul s-a derulat în cadrul proiectului LIFE-Bison, prin care WWF-România și Rewilding Europe depun eforturi pentru refacerea populației de zimbri liberi din sud-vestul țării, cu sprijin din partea Programului LIFE al Uniunii Europene.

Cu acest nou observator, care este unic în regiune și în țară, infrastructura de vizitare din situl de reintroducere a zimbrului se mărește, oferind turiștilor și localnicilor o nouă modalitate de explorare și cunoaștere a zonei și, de asemenea, un loc de popas în treseele turistice de aici, transmit cei de la WWF-România.

Atelierul s-a desfășurat într-un amplasament izolat, în incinta unui sălaș neutilizat aparținând unei familii din Armeniș. Cei aproape 30 de participanți veniți din Italia, Olanda și România au stat la cort, în grădina sălașului, timp de 10 zile, și au lucrat zi de zi la proiectarea și construcția observatorului.

Coordonarea tehnică a atelierului și lucrărilor a fost asigurată de Camposaz, o organizație din Italia ce reunește arhitecți și designeri angajați în misiuni de activare și punere în valoare a unor spații publice cu însemnătate din orașe și localități din toată lumea.

Participanții au dezvoltat și montat în interiorul construcției și câteva piese din lemn, cu rol informativ, cum ar fi istoricul reîntoarcerii zimbrului, începând cu 2014 (anul primului transport de zimbri și cel mai mare din Europa de până acum), o hartă interactivă a peisajului ce se poate vedea din observator, o masă modulară cu simbolurile elementelor ce compun inițiativa de reintroducere a zimbrilor (comunitatea locală, produsele locale, turiștii, și sălbăticia reprezentată prin zimbri), și o mică instalație ce „vorbește” despre impactul zimbrilor în natură și relația dintre pădure și pajiște pe care ei o susțin, mai transmite WWF România.

FOTO: Sebastian Apostol
FOTO: Sebastian Apostol
FOTO: Bogdan Comănescu
FOTO: Bogdan Comănescu
FOTO: Bogdan Comănescu
FOTO: Bogdan Comănescu
FOTO: Bogdan Comănescu/WWF.ro
FOTO: Bogdan Comănescu/WWF.ro

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.