Peste 5 milioane de români aleg clinicile private. De ce sistemul de stat nu mai este o opțiune pentru ei

De ce apelează tot mai mulți români la clinicile private (Foto: Shutterstock)
De ce apelează tot mai mulți români la clinicile private (Foto: Shutterstock)

Percepția românilor față de medici și sistemul medical s-a schimbat în ultimii ani, iar clinicile și cabinetele particulare sunt în acest moment privite cu mai multă încredere ca oricând.

Sistemul medical privat este privit de români cu mai multă încredere decât cel de stat, arată un sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovație în medicină și citat de Agerpres. 65% dintre participanții la sondaj au declarat că au încredere în spitalele private, în vreme ce spitalele de stat se plasează pe ultimul loc la încredere, după companiile farmaceutice, Colegiul Medicilor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății.

Beneficiind de o încredere atât de scăzută, nu este de mirare că peste 5 milioane de români preferă să se trateze la privat contra cost decât să beneficieze de serviciile gratuite ale sistemului sanitar național. De ce nu mai reprezintă sistemul medical de stat o opțiune viabilă pentru români? Iată ce arată datele:

Probleme cu igiena. 78% dintre români consideră că în spitale curățenia lasă de dorit

Un alt sondaj, realizat de IRES arată și câteva motive care au dus la erodarea încrederii în sistemul de stat. Un aspect extrem de important pentru sănătatea pacienților și la care sistemul medical de stat are mari lipsuri este igiena. Potrivit sondajului IRES, citat de Digi24, 78% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația conform căreia curăţenia din spitale lasă de dorit.

De cealaltă parte, însă, lucrurile stau cu totul diferit. În clinicile și în spitalele private tot personalul poartă echipamente speciale pentru laboratoare și clinici medicale, iar regulile în ceea ce privește igiena sunt mult mai stricte. De-a lungul timpului mai multe filmări din spitalele de stat demonstrau că acestea ar putea fi mai periculoase pentru pacient decât afecțiunea pentru care a fost internat.  

Dotările slabe, un alt motiv pentru care românii evită spitalele de stat

Aparatura învechită și dotările slabe sunt și ele un motiv pentru care românii evită spitalele de stat. 82% dintre participanții la sondaj sunt de acord cu această afirmație. Este o realitate pe care o denunță și medicii care aleg calea Occidentului și unul dintre motivele pentru care peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din țară în perioada 2009-2015.

Investițiile în spitale sunt puține, iar aparatura veche îngreunează munca medicilor și lungește timpul de vindecare a pacienților. La privat, în schimb, aparatura modernă face investigațiile mai rapide pentru pacient și munca mai ușoară pentru personal, astfel încât se poate face o schemă de tratament mai devreme.

Medicii sunt prost plătiți, este de părere majoritatea românilor

82% dintre participanții la sondaj sunt de părere că medicii sunt prost plătiţi. Veniturile mici din sistemul medical ar putea fi unul dintre motivele pentru care tot mai puțini medici aleg să lucreze la stat sau să rămână în țară. Din acest motiv, multe dintre spitale nu au specialiști pentru anumite arii, iar pacienții sunt trimiși în alte unități pentru tratare. Lipsa personalului medical îi determină pe mulți români să apeleze direct la clinicile private în căutarea unei păreri specializate.

Un alt aspect care denotă încrederea pe care o au românii în sistemul privat este numărul mare de companii care oferă în pachetul de beneficii abonamente la clinicile private. Asigurarea privată de sănătate este în acest moment al doilea cel mai oferit beneficiu extrasalarial în țara noastră, după bonurile de masă.  

Sursa foto: Shuttertsock