Pentru prima oară în istorie, Suedia este în alertă antiteroristă

Stockholm, Suedia (Wikimedia Commons)
Stockholm, Suedia (Wikimedia Commons)

Faimoasă pentru spiritul egalitarist al societății, cât și pentru faptul că este o țară pașnică, Suedia a ridicat azi, în premieră, nivelul de alertă teroristă la treapta 4 din 5.

Decizia a fost luată după ce un cetățean irakian, dat în urmărire generală pentru că ar fi pregătit un atac terorist, a fost arestat în Suedia.

Suspectul se numește Mutar Muthanna Majid, are 25 de ani și este suspectat de pregătirea unor operațiuni teroriste. Potrivit Digi 24, el a fost reținut într-un centru de azilanți din nordul Suediei.

În ciuda stabilității de pe plan intern, Suedia recunoaște riscul la care se expune când vine vorba de posibilitatea unui atac terorist. Serviciile secrete de la Stockholm au anunțat că aproape 300 de cetățeni suedezi s-au alăturat deja Statului Islamic, plecând în Siria sau Irak.

„Aproximativ 123 s-au întors, o parte pentru a beneficia de îngrijiri medicale subvenționate de sistemul suedez de sănătate”, a declarat corespondentul RFI, Constantin Drăgan.

Premierul suedez Stefan Lofven, care precizase într-un interviu că a fost naiv când nu a acceptat idea că unii cetățeni suedezi ar putea fi implicați în acte teroriste, a impus o serie dură de măsuri în perioada următoare.

Creșterea nivelului de alertă antiteroristă înseamnă că interceptările comunicațiilor vor fi făcute mult mai ușor, urmând să fie instalate camere video în zonele cu risc ridicat de a fi atacate, precum locurile de cult sau redacțiile de presă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.