Parlamentul Republicii Moldova cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării

Chişinău . Foto: Wikimedia Commons
Chişinău . Foto: Wikimedia Commons

Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație privind retragerea trupelor Rusiei de pe teritoriul Republicii Moldova.

În 21 iulie se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării pașnice și a conflictului armat din regiunea transnistreană.

Parlamentarii Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Grupului Popular European au susținut documentul. Comuniștii au lipsit de la vot, în timp ce socialiștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

”Parlamentul declară că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse (…) constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea și integritatea permanente ale Republicii Moldova”, se menționează în declarația semnată de o parte dintre deputați.

Socialiștii se opun vehement declarației, pe care o consideră subminare a ”încercărilor de a remedia situația și relațiile cu Transnistria” făcute de președintele pro-rus Igor Dodon.

Declarația nu este o lege, ci vrea doar ”să sublinieze caracterul independent, suveran al statului Republica Moldova și caracterul său de neutralitate”, spune, pentru Agerpres, Marian Lupu, președintele PDM.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.