Oala cu aur de la Breazu, descoperirea medicului Armand cu un detector de metale

    ulcica cu denari
    Ulcica avea 92 de denari romani imperiali din argint. Foto: adevarul.ro

    Un medic din Iași a făcut o descoperire arheologică suprinzătoare. În zona comunei ieșene Breazu, cu un detector de metale, Armand Enache, în vârstă de 28 de ani, medic rezident la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, a descoperit un vas de ceramică plin cu monede de aur și argint. La prima vedere, specialiștii, care urmează să le analizeze în detaliu, spun că cele 600 de monede ar fi din secolele XVII sau XVIII.

    Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, medicul nu a declarat și predat comoara descoperită, iar ieri i-au bătut la ușă polițiștii care i-au percheziționat casa și i-au confiscat vasul cu monede.

    Anchetatorii spun că e vorba de obiecte de patrimoniu, care ar fi trebuit declarate în primele trei zile de la găsirea lor.

    Cel mai mare tezaur de monede geto-dacice descoperit cu detectorul de metale

    La începutul lunii august, un alt posesor de detector de metale și mare pasionat de vânătoarea de comori, suceveanul Paul Croitoru a descoperit în comuna Cacica 309 monede geto-dacice, vechi de peste 2.300 de ani.

    Pe piața neagră, această comoară ar valora în jur de 150.000 de euro. Însă Paul Croitoru a decis să predea tezaurul Direcției de Cultură Suceava.

    Tezaurul, care este de argint și cântărește aproximativ 1,5 kilograme, este cel mai mare de acest fel descoperit vreodată pe teritoriul României.

    Potrivit doctorului în istorie medievală Victoria Batariuc, citat de Evenimentul, monedele dacice sunt imitații după cele macedonene, emise de regii Filip al II-lea și ALexandru cel Mare.