O primărie riscă o amendă usturătoare: Casa pentru veverițe e prea mică

Primăria Bistrița ar putea lua o amendă de 50.000 de lei dacă nu face o casă mai spațioasă pentru cele șase veverițe pe care le-a cumpărat din bani publici și care stau închise într-o volieră în parcul municipal.

Amenda ar fi dublă față de bugetul cheltuit de primărie pentru acest proiect. Situația a fost observată de un biolog care a atras atenția că, potrivit legii, pentru animalele ținute în captivitate trebuie asigurat un spațiu minim de 50 de metri pentru unul-două exemplare și câte doi metri pătrați în plus pentru celelalte exemplare.

„Am făcut un control, am dat o măsură și până în septembrie trebuie să le mărească voliera. Ne-am autosesizat din presă, dar ne-a și sesizat un doctor. (…)

Până la sfârșitul lui septembrie trebuie ori mutate, ori predate la o grădină zoologică, ori eliberate. Primăria Bistrița riscă sancțiuni pentru nerespectare de măsură — 50.000 lei”, a declarat marți, șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș, potrivit Digi24.

La începutul verii, în jurul volierei a fost instalat și un gard de lemn cu o înălțime de aproximativ 50 de centimetri, care să protejeze veverițele. Ideea i-a aparținut primarului Ovidiu Crețu, care a spus că a „subestimat curiozitatea unor oameni, care au băgat bețe prin grilaj și așa mai departe”.

giphy