Minciuna de la Hilișeu. Povestea autograderului cu „suflet” chinezesc care a făcut gaură în bugetul UE

FOTO: Ionuț Fantaziu

Primăria din comuna botoșăneană Hilișeu Horia este obligată printr-o decizie judecătorească să restituie un utilaj cumpărat prin intermediul unui proiect cofinanțat din fonduri europene.

Potrivit jurnaliștilor de la Monitorul de Botoșani, utilajul, un autograder, a fost cumpărat în 2008, pentru modernizarea drumurilor sătești.

Utilajul a fost achiziționat de la o firmă din Constanța, iar la scurt timp, cumpărătorii au descoperit că avea lipite autocolantele unui producător din Italia și subansamblele erau fabricate în China.

În urma controalelor care s-au făcut, s-a descoperit că utilajul provenea de la o companie din Dolj, care avea contract cu furnizorul din Italia, însă lua utilajele din China, la jumătate de preț și le lipea abțibilduri cu marca italiană. De asemenea, anchetatorii au descoperit și că respectiva firmă falsifica actele și întocmea facturi fictive de la furnizorul italian.

Acum, firma din Dolj trebuie să plătească 404.999 de lei, suma de achiziție către comuna Hilișeu Horia, iar cei de la primărie să-l predea.