Inteligența artificială foarte avansată „ar putea însemna sfârșitul umanității”

inteligență artificială
Kismet, un robot cu abilități sociale rudimentare. Foto: Polimerek via Wikimedia Commons

Profesorul Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din Marea Britanie, a atras atenția că eforturile de a crea mașinării care gândesc reprezintă o amenințare pentru existența umanității, relatează BBC.

„Dezvoltarea unei inteligențe artificiale foarte avansate ar putea însemna sfârșitul umanității”, a spus el.

Avertismentul său a venit în momentul în care a răspuns unei întrebări despre modernizarea tehnologiei pe care o folosește pentru a comunica, tehnologie care implică un tip mai simplu de inteligență artificială.

Fizicianul teoretician, care suferă de scleroză laterală amiotrofică, o boală care îl imobilizează într-un scaun rulant și care îl împiedică să realizeze independent acțiuni simple precum mâncatul, vorbitul sau înghițitul, folosește un sistem dezvoltat de compania Intel pentru a vorbi.

În crearea acestei tehnologii au fost implicați și experți de la compania britanică Swiftkey. Tehnologia respectivă „învață” cum anume gândește Hawking, iar apoi sugerează cuvintele pe care el ar putea dori să le folosească în continuare.

Stephen Hawking este de părere că formele primitive de inteligență artificială care au fost dezvoltate până acum s-au dovedit deja foarte folositoare, însă el se teme de consecințele creării unei inteligențe care ar putea fi egala celei umane sau care chiar ar depăși-o.

Inteligența artificială, un pericol pentru slujbele a milioane de oameni?

„Ar începe să acționeze pe cont propriu și s-ar reproiecta pe sine într-un ritm tot mai accelerat. Oamenii, care sunt limitați de o evoluție biologică înceată, nu ar putea să concureze și ar fi înlocuiți”, a mai spus el.

Alți specialiști nu sunt însă la fel de pesimiști precum Hawking.

stephen hawking
Stephen Hawking și fiica sa. Foto: Poulet via Wikimedia Commons

„Cred că vom rămâne stăpânii tehnologiei pentru o perioadă destul de lungă de timp, iar tehnologia își va atinge potențialul de a rezolva multe dintre problemele din lume”, a declarat pentru BBC Rollo Carpenter, creatorul Cleverbot, un program care este proiectat să poarte conversații așa cum ar vorbi un om.

Software-ul Cleverbot învață din conversațiile trecute și a obținut un punctaj foarte bun la testul Turing, păcălind un procent mare de oameni care au crezut că discută cu un alt om. Testul Turing este o evaluare a abilității unei mașinării de a manifesta un comportament inteligent echivalent sau cât mai asemănător celui uman.

„Nu putem ști cu siguranță ce se va întâmpla dacă o mașinărie ne depășește inteligența, așa că nu putem ști dacă vom fi ajutați infinit de mult de ea, dacă vom fi ignorați și dați la o parte sau dacă, teoretic, vom fi distruși”, a completat Carpenter.

Carpenter pariază însă că inteligența artificială va fi o forță pozitivă.

Totuși, profesorul Hawking nu este singurul care are temeri legate de viitor. Pe termen scurt, există temeri că mașinile inteligente capabile de a îndeplini sarcinile făcute de oameni vor crea milioane de șomeri.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.