Europenii ajung astăzi pe Marte

Planeta Marte (mars.nasa.gov)
Planeta Marte (mars.nasa.gov)

Dacă totul decurge conform planului, sonda spațială Schiaparelli, care face parte din misiunea europeano-rusă ExoMars 2016, va ajunge pe suprafața planetei Marte.

Evenimentul se va produce la ora 16:48 în România. Dacă Schiaparelli va atinge suprafața ”Planetei Roșii”, sonda va deveni prima misiune de succes a Europei și a Rusiei pe Marte. Până acum, doar agenția spațială americană NASA a reușit să trimită o sondă pe Marte.

Programul spațial sovietic a reușit să trimită o sondă pe Marte în 1971, însă aceasta a reușit să trimită doar o fotografie indescifrabilă înainte de a înceta orice comunicare cu Pământul, la 20 de secunde după impactul cu a patra planetă de la Soare.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a trimis și ea o sondă în 2003, Beagle 2, însă aceasta a fost pierdută la scurt timp după ce s-a despărțit de nava care a purtat-o până pe orbita planetei Marte. Beagle a ajuns pe Marte, însă nu a reușit să își desfacă panourile solare și nu are energie să funcționeze.

Schiparelli nu va avea o durată lungă de funcționare, precum roverul Curiosity al NASA. Misiunea sondei este să deschidă calea roverului ExoMars, care va ajunge pe Marte în 2021, când va începe să caute forme de viață.

Sonda Schiaperelli va funcționa doar opt zile pe Marte.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.