Elevii din clasa a III-a vor învăţa de pe tablete din 2015

tablete pentru elevi
Elevii vor primi tablete cumpărate cu fonduri europene. Foto: Yutaka Tsutano via Wikimedia Commons

Din martie 2015, elevii din clasa a III-a vor învăţa de pe tablete cumpărate cu ajutorul fondurilor europene, a declarat minstrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea. Tabletele vor fi achiziţionate prin licitaţie, iar apoi pe aceste terminale vor fi instalate manuale digitale şi alte aplicaţii necesare în procesul educaţional.

„Fără nicio discriminare, toţi cei aproximativ 220.000 de elevi din clasa a III-a vor primi tablelete în luna martie 2015. Valoarea estimativă a licitaţiei se situează în jurul a 20 milioane de euro, 85% din bani urmând să fie acoperiţi din fonduri europene”, a spus Cotovelea, prezent la lansarea Strategiei Naţionale privind Agenda Digitală pentru România 2020.

El a adăugat că elevii din clasele a II-a şi a IV-a vor primi tabletele spre finele primului semestru din 2015, potrivit mediafax.ro.

„Pentru fiecare clasa, valoarea licitaţiei se ridică la circa 20 milioane de euro. Practic, pentru clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, necesarul de tablete se ridică la 500.000 de unităţi”, a spus ministrul.

Manualele digitale au probleme pe tablete

Manualele digitale pot fi accesate deja pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar varianta tipărită a acestora va ajunge în şcoli la sfârşitul lunii noiembrie.

Potrivit unui test realizat de digi24.ro, conținutul unora dintre manualele digitale nu se adapta ecranului de tabletă, iar anumite filme și înregistrări audio nici nu se deschideau. De vină ar putea fi timpul scurt pe care editorii l-au avut la dispoziţie pentru dezvoltarea aplicaţiilor.

„Au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a digitiza tot conţinutul, pentru a realiza produse video, audio”, a declarat Cristian Dinu, reprezentantul unei edituri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.