Ce a provocat avalanșa din Retezat în care au murit cei 2 copii alpiniști

avalanșa
Foto: Ilan Adler (Wikimedia Commons)

Sorin Sanda, unul dintre cei 18 salvamontişti care au mers după supravieţuitorii avalanşei din Retezat, iar apoi în misiunea de recuperare a cadavrelor celor 2 copii decedaţi, a declarat pentru Digi24 că grupul de 7 alpiniști a declanșat avalanșa.

Sorin Sanda spune că avalanşa nu a fost foarte mare, dar alpiniştii nu au testat terenul, pe rând, ci s-au aventurat toţi deodată pe o pătură de zăpadă care s-a rupt şi a alunecat cu ei. În mod normal, una dintre persoane ar fi trebuit să meargă înainte să vadă dacă stratul de zăpadă, care avea peste un metru, e rezistent. Cei 7 alpinişti au alunecat într-o prăpastie de 200 de metri, iar cei 2 copii au murit.

Sorin Sanda a mai arătat că alpiniștii nu erau dotați corespunzător: „Nu aveau acel echipament tehnic, adică nu erau legați în coardă, nu erau în ham, nu aveau cască de protecție, pentru că au fost loviți de stânci de asta au murit, avalanşa nu a fost mare. Oamenii nu au știut să meargă pe munte. Punct. Posibil, în momentul căderii, având o cască, puteai să scapi să zicem cu o rană, două, dar nu să mori”.

Salvamontismul a spus și că, dacă ar fi respectat procedurile, grupul trebuia să anunţe traseul pe care pleacă. Cei 7 turişti ar fi fost sfătuiţi să nu meargă pe munte deoarece fusese lansată o avertizare de risc ridicat de avalanşă.

Trupurile celor doi copii alpiniști care au murit în avalanşa din Munţii Retezat au fost recuperate. Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi erau 2 dintre cei mai buni tineri alpiniști din România.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.