Senzori în carosabil pentru găsirea locurilor libere de parcare într-un mare oraș din România

Cluj Napoca
Cluj Napoca

Primăria unui mare oraș din România va amplasa senzori în spațiul carosabil pentru identificarea locurilor libere de parcare din oraș.

Informațiile despre spațiile libere de parcare la sol din Cluj-Napoca vor putea fi apoi accesate cu ajutorul unei aplicații, de pe telefonul mobil.

“Cluj-Napoca poate fi, astăzi, un element reprezentativ pentru Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al inovării şi tehnologiei, iar noi încercăm să fim un model. Avem deja o aplicaţie de telefon mobil pentru parking-urile publice cu barieră din oraş, care arată în timp real locurile libere de parcare şi ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicaţie care va disponibilă pe calculator sau telefon mobil. Senzorii vor fi amplasaţi în carosabil, pe locurile de parcare din centrul oraşului, şi vor arăta dacă locul respectiv e liber sau ocupat. Avem peste 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele I şi II. De asemenea, vom amplasa astfel de senzori şi în staţiile de transport în comun, care vor indica dacă în staţii se află un mijloc de transport sau o altă maşină”, a spus Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca.

În planurile municipalității clujene este și o aplicație care presupune urmărirea traseelor mijloacelor de transport, care vor fi dotate cu GPS, astfel încât călătorii să știe în orice moment unde se află autobuzele sau troleibuzele pe care le așteaptă.

Clujul a devenit, în ultimii ani, un important centru IT în România, atrăgând numeroase companii și mulți specialiști în domeniu.

Primăria din Cluj a lansat mai multe aplicații, printre care cea care permite programarea online a căsătoriilor, cât și cea care le oferă cetățenilor posibilitatea de a semnala probleme pe care le-au observat în oraș.

Plata cu telefonul a parcării sau a biletului de autobuz, programarea online a ocupării unui teren de sport dintr-o bază modernă şi recent inaugurată sau plata online a taxelor şi impozitelor sunt doar câteva dintre soluţiile oferite de municipalitate, scrie Monitorul de Cluj.

Potrivit datelor oferite de primărie, doar 10.000 din cei aproape 400.000 de locuitori ai orașului au ales să plătească online taxele, în primul trimestru al anului 2017.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.