Apă albastră-turcoaz ca la Mediterana pe litoralul românesc. Explicația fenomenului spectaculos

marea neagră albastru turcoaz vama veche
Marea Neagră văzută din Vama Veche. Foto: Ioana Bețieanu

Turiștii care au ajuns pe litoralul românesc în ultima perioadă au fost surprinși să descopere că apa Mării Negre are o culoare mult mai frumoasă decât de obicei.

Față de cenușiul sau albastrul închis din alți ani, în această vară Marea Neagră are o culoare albastră-turcoaz, care seamănă foarte mult cu nuanța apei din Marea Mediterană, din Italia sau din insulele grecești.

Fenomenul are și o explicație științifică, iar NASA a publicat o imagine din satelit în care se observă că nu doar litoralul românesc este cuprins de vârtejuri albastre-turcoaz, ci aproape toate țărmurile de la Marea Neagră.

Responsabil de superba culoare a mării este fitoplanctonul. Fitoplanctonul este alcătuit din organisme microscopice care trăiesc în apă: bacterii, plante unicelulare, cianobacterii sau alge verzi. Această masă uriașă de microorganisme urmărește vârtejurile și curenții marini.

Un tip de organisme din fitoplancton care se întâlnește în Marea Neagră este reprezentat de cocolitofore. Ele au un înveliș din carbonat de calciu, iar când se adună foarte multe împreună, aceste învelișuri care reflectă lumina sunt ușor vizibile din spațiu ca o apă lăptoasă și strălucitoare.

Apa Mării Negre în Vama Veche:

Potrivit specialiștilor NASA, “înflorirea” fitoplanctonului din Marea Neagră din acest an este unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest gen începând din 2012.

Nu toate tipurile de fitoplancton colorează apa în albastru-turcoaz, mai notează NASA. Unele organisme chiar întunecă apa în momentul „înfloririi”.

marea neagră apă turcoaz albastră
Foto: Norman Kuring, NASA’s Ocean Biology Processing Group

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.