Lovitura de stat din Turcia ar fi eșuat. Sunt 265 de morți înregistrați

O tentativă de lovitură de stat se desfășoară începând de aseară în Turcia. Aceasta pare să fi eșuat, după ce președintele Erdogan și-a chemat susținătorii să iasă în stradă. Acesta era în vacanță pe litoralul turcesc și a zburat la Istanbul în cursul nopții. Din câte se pare, lovitura de stat a fost pusă la cale de o fracțiune a armatei. Pe cerul Turciei s-au văzut vineri seara avioane militare și elicoptere.

Erdogan a spus că este vorba de revolta unora dintre militari, „un act de trădare, iar ei responsabili vor plăti un preț greu”. Pe străzi au fost și confruntări, la Ankara și Istanbul. Potrivit unor date neoficiale ar fi până acum 60 de morți și 1000 de răniți.

Rămâneți pe GreatNews pentru a afla în timp real ce se întâmplă în Turcia.

16:28. 131 de cetățeni români aflați în Turcia vor fi repatriați astăzi cu o cursă Tarom care va pleca din București spre Istanbul la ora 16:25 și a cărei plecare din Istanbul spre București este preconizată pentru ora 18:35, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

15.50. Washingtonul invită autoritățile turce să „prezinte probe” împotriva predicatorului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și acuzat de președintele și premierul turci că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat, potrivit AFP.

14:30. Un elicopter cu militari turci a aterizat în Grecia, iar cele opt persoane aflate la bord au cerut azil politic în ţara vecină. Autoritățile de la Ankara au cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar turc, a anunțat pe Twitter șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.

14:00. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 265 de morți: 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști.

13:54. „Fetullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Noi ştiam deja acest lucru, iar Consiliul Naţional de Securitate a decis deja asta. Au fost demarate acţiuni privind extrădarea lui (din Statele Unite – n.r.). Mai ales după toate cele ce s-au întâmplat noaptea trecută, oricine îl susţine pe acest şef de grupare teroristă, nu mă pot gândi la nicio ţară care să îl susţină de acum încolo. Nu mă pot gândi că vreo ţară care să îl susţină sau să îl adăpostească. Orice ţară care ar face aşa ceva, nu este un prieten al Turciei. Dimpotrivă, o astfel de ţară este implicată într-un război adevărat împotriva Turciei. Adevăratele prietenii vor fi testate după toate cele întâmplate,” declară premierul turc, Binali Yildirim.

13:45. Premierul Turciei, Binali Yildirim, face o declarație extrem de dură la adresa Statelor Unite: „ORICE ŢARĂ CARE-L SPRIJINĂ ŞI-L ADĂPOSTEŞTE PE CLERICUL MUSULMAN FETHULLAH GULEN VA FI ÎN RĂZBOI CU TURCIA”. Gulen, cel considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci trăieşte, de ani buni, în Statele Unite. De altfel, el a condamnat deja lovitura de stat.

12:46. Participanţii la lovitura de stat eşuată din Turcia se predau rând pe rând şi sunt reţinuţi de poliţie. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt, suspectaţi că au pus la cale puciul de noaptea trecută, au fost prinşi în mai multe oraşe din ţară.

12:43. Premierul turc a anunțat un nou bilanț al victimelor: 161 de morți și 1440 de răniți. Au fost reținute 2.839 de persoane.

12:08. Reprezentanți ai Guvernului de la Ankara spun că ar putea fi reinstaurată pedeapsa cu moartea pentru cei care au încercat lovitura de stat.

11:45. Un nou bilanț al persoanelor decedate în Turcia arată că ar fi 194 de morți. Dintre aceștia, 49 sunt civili, 41 sunt polițiști și 104 sunt puciști. Recep Erdogan cere oamenilor să rămână pe străzi, pentru că ar avea loc noi tentative de lovitură de stat

10:20. Numărul deceselor provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia a crescut la 90, numărul răniților a ajuns la 1154, iar 1563 de persoane au fost arestate.

9:52. Lovitura de stat ar fi eșuat. La Istanbul militarii puciști s-au predat, potrivit unor oficiali guvernamentali. Situația rămâne în continuare neclară.

9:32: Ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, la Digi24: „Președintele, primul ministru, miniștrii, cu toții au făcut declarații clare, aici includem președintele Parlamentului, dar și liderii tuturor partidelor de opoziție din Parlament. În această epocă în care societățile noastre sunt libere și deschise, nu există loc pentru mișcări cum este o lovitură de stat militară, în special într-o țară ca Turcia, țară dorește să intre în Uniunea Europeană, țară membră NATO. Sunt căi, dacă oamenii au nemulțumiri sau dacă nu sunt de acord cu unele lucruri. Este o democrație deschisă, sunt alegeri, există Parlament, oamenii sunt liberi să-și susțină ideile”.

09:21. „În cartierele marginașe este liniște, nu e panică. În centru și în aeroport sunt susținătorii ieșiți pe stradă. Au fost oameni care au ieșit să protesteze, eu stau pe malul Bosforului, s-au strâns 50 de oameni cu steaguri în mână să protesteze așa zisa lovitură de stat, dar în rest e liniște”, a declarat președinta Asociației române pentru asistență și solidaritate socială, Gonul Yilmaz, la Digi24. Într-o intervenție și la Realitatea TV aceasta a spus că e liniște și în piața Taksim, iar oamenii și-ar continua viața în mod normal.

8:35. Peste 700 de rebeli ar fi fost arestați, anunță reprezentanți ai Guvernului turc.

8:20. Cei care comit lovitura de stat transmit că nu au renunțat la luptă și continuă. Fracțiunea militară, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

7:50. Potrivit unui oficial turc, șeful Statului Major al Armatei ar fi fost eliberat, după ce aseară a fost luat ostatic de puciști.

7:40. MAE anunță că în jur de 400 de români au sunat să afle informații despre ce se întâmplă în Turcia. Până acum nu s-ar fi întregistrat niciun român printre victimele conflictului.

6:30. De pe aeroporturile din Ankara și Istanbul ar fi început să decoleze din nou avioanele.

6:10. Televiziunea CNN Turk a fost eliberată de simpatizanți ai regimului lui Erdogan. Militari aprope că au fost linșați.

4:30. CNN Turk, televiziunea la care președintele Erdogan le-a cerut susținătorilor să iasă în stradă, printr-o discuție în direct, pe Skype, a fost ocupată de militari.

3:15. Televiziunea de stat turcă și-ar fi reluat transmisia.

2:45. Un reprezentant al serviciilor secrete turce ar fi declarat că lovitura de stat a eșuat.

2:42. Președintele Erdogan susține că lovitura de stat militară ar fi pusă la cale de simpatizanții lui Fethullah Gulen. Potrivit Republica.ro, care i-a făcut un scurt portret, acesta locuiește într-un exil autoimpus în Statele Unite. Acesta ar avea milioane de adepți în întreaga lume. Are 75 de ani și predică învățăturile islamului sunnit. Promovează dialogul între confesiuni și este creatorul mișcării islamice moderate.

2:05. Un avion de vânătoare ar fi doborât un elicopter al armatei, potrivit Reuters.

1:21. Situația se agravează în Turcia. Au fost schimburi de focuri de armă la aeroportul Ataturk. Potrivit unui român care se află pe aeroport, turcii civili care au ajuns la aeroport ar fi de partea Armatei și a loviturii de stat.

1:10. Ministerul de Externe de la București le transmite românilor care se află în vacanță în Turcia să rămână în locurile de cazare. De asemenea, cei care doreau să plece spre Turcia sunt sfătuiți să-și amâne deplasarea. În acest moment zborurile dinspre și spre Turcia sunt suspendate.

0:55. Potrivit jurnaliștilor turci, elicopterele militare ar fi deschis focul la palatul prezidențial. De asemenea, schimburi de focuri ar fi avut și la unul dintre sediile servicilor de informații.

0:48. Franța, SUA și Rusia își sfătuiesc cetățenii din Turcia să nu iasă pe străzi și să stea în locuri sigure.

0:47. S-ar fi produs deflagrații și la principala autogară din Ankara.

0:45. Câteva zeci de persoane care au ieșit în stradă, la apelul lui Erdogan.

0:43. Potrivit Reuters, 2 rachete ar fi fost trase dintr-un elicopter în zona televiziunii de stat.


0:38. Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar, iar restabilirea ordinii nu va dura mult. A anunțat, de asemenea, că se întoarce la Ankara.

578955e2682ccf82aa8483c3

0:36. Președintele Erdogan ar fi în avion și ar încerca să aterizeze pe Ataturk, însă nu i se dă voie. Există informații că ar cere azil în Germania.

0:30. Președintele Erdogan a cerut populației să iasă în stradă. De asemenea, premierul susține că este în continuare la putere, iar cei care încearcă lovitura de stat vor „avea de suferit”.

0:21. Un prezentator TV transmite din comunicatul Armatei că s-a instaurat Legea marțială.

0:15. Armata a dat un comunicat în direct la televiziunea de Stat. Aceștia spun că au preluat întregul control al țării și spun că au dat jos actualul regim din cauza încălcării Constituției și pentru că nu s-au respectat în repetate rânduri drepturile omului. „Țara este condusă acum de un consiliu al păcii”, transmit reprezentanții Armatei, printr-un comunicat de presă citit la televiziunea publică.

0:08. Ministerul de Externe al Rusiei: „Trebuie evitată vărsarea de sânge!”

0:01. Reprezentanți ai Departamentului de Stat al Statelor Unite au confirmat faptul că în Turcia se desfășoară o lovitură de stat.

0:00. Potrivit jurnaliștilor turci, despre președintele Turciei nu se știe nimic de șase zile. De asemenea, forțele armate ar fi pătruns în televiziunea națională.

23:56. Nu mai zboară niciun avion spre și dinspre Turcia.

23:49. Grecia, vecină cu Turcia, și-a plasat Armata în stare de alertă.

23:46. Potrivit unor reprezentanți ai Armatei turce, lovitura de stat ar fi avut loc din cauza faptului că actualul regim nu a respectat în repetate rânduri drepturile omului și ar fi abuzat de putere.

23:45. Mai mulți membri ai Guvernului ar fi în acest moment sechestrați de militari.  Armata susține în continuare că lovitura de stat a avut succes.

23:44. Potrivit Reuters, șeful Statului Major a fost luat ostatic în sediul Armatei turce.

23:30: Potrivit BBC, reprezentanți ai armatei Turciei spun că ar fi preluat controlul țării. Informația este confirmată și de Sky News.

Mai mulți militari înarmați au ieșit pe străzi în Istanbul și Ankara. Pe cer și-au făcut apariția mai multe avioane și elicoptere. Ambele poduri peste Bosfor au fost închise și sunt păzite de militari. Potrivit agențiilor de presă, mai multe tancuri au fost trimise către aeroportul Ataturk, cel mai mare din Turcia, iar transmisiunea televiziunii de stat a fost închisă.

Mai multe focuri de armă s-au auzit în zona cartierului armatei. Din primele informații reiese că ar fi vorba de o lovitură de stat realizată de o fracțiune a armatei turce. Premierul Turciei a ieșit public și a spus că este vorba de „o tentativă de lovitură de stat care a eșuat”, iar cei care au organizat-o vor plăti și se va folosi și forța dacă va fi nevoie.