5 secrete bine păzite ale antreprenorilor milionari

5 secrete bine păzite ale oamenilor de afaceri (Foto: Shutterstock)
5 secrete bine păzite ale oamenilor de afaceri (Foto: Shutterstock)

Perseverenta, constanta si munca asidua sunt ingredientele care asigura succesul oricarui business. Insa, pe langa acestea, antreprenorii care au reusit sa dea lovitura cu afacerile lor au pus in aplicare si cateva strategii castigatoare.

Cartile de dezvoltare personala sunt pline de povesti de succes ale unor antreprenori care si-au dus afacerile pe culmile succesului. Insa fiecare are propriul sau sistem de lucru, bine pus la punct, in care se simte cel mai confortabil si lucreaza cel mai eficient. Cu toate acestea, ei au in comun cateva lucruri, care pot creste sansele oricui de a reusi pe piata si de a-si maximiza profiturile in afaceri:

Sunt experti in strategii de promovare

„Daca as ajunge la ultimul ban, l-as cheltui pe promovare” – spunea Bill Gates, subliniind importanta strategiilor de marketing pentru evolutia unei companii. O afacere cu mentalitate de business mic nu va reusi niciodata sa isi atinga potentialul maxim, pentru ca se va comporta asemenea unei afaceri mici, nesemnificative pe piata, sub scuza ca nu poate concura cu marile branduri. Insa povestea omului de afaceri Cezar Rapotan demonteaza din start acest mit. Fondatorul companiei Arabesque si-a inceput businessul in Galati, unde a amplasat un banner publicitar imens. Rezultatul? Compania sa si-a format imaginea unui mare magazin de distributie si a fost luat cu asalt de clientii impresionati ca un brand renumit a venit la ei in oras.

Nu lasa pe maine ce pot face astazi

Antreprenorii de succes sunt oameni care prefera sa actioneze, in loc sa vorbeasca. Ei sunt cei care inoveaza si sunt cu un pas inaintea tuturor, iar asta pentru ca se informeaza in permanenta si nu amana niciodata nimic. Intr-o lume tot mai orientata spre digital, progresul unei companii este strans legat de viteza cu care actioneaza si cu care implementeaza noile idei sau tehnologii. Multi antreprenori recunosc ca isi au programul planificat pe zile intr-o agenda si nu se lasa pana cand nu isi duc la bun sfarsit toate sarcinile pe care si-au propus sa le rezolve.

Se bazeaza pe instinct cand au de luat decizii importante

Instinctul nostru este derivat din subconstient si din experientele anterioare, desi nu il resimtim astfel. Chiar daca nu iei niciodata decizii bazate pe intuitie, exista avantaje si dezavantaje rationale pentru orice decizie, iar cand nu stii ce este bine sa faci, solutia este sa iti asculti instinctul. Potrivit Fortune.com, oamenii de succes stiu ca intuitia este suma a ce crezi cu adevarat, ce vrei sa faci si ce asteptari ai in realitate de la o situatie, fara sa fie influentata de parerile celor din jur.

Au mentori carora le cer sfatul

Nu exista o reteta a succesului care sa functioneze perfect pentru orice business, asa ca este important sa ai langa tine oameni mai experimentati, de incredere, carora sa poti sa le ceri un sfat atunci cand te afli intr-un impas. Orice antreprenor aflat la inceput ar trebui sa aiba un mentor de la care sa aiba de invatat si pe recomandarile caruia sa se poata baza. Este drept ca poti invata enorm din greseli, insa, daca ai la indemana modalitatile prin care sa eviti acele greseli, de ce sa nu te folosesti de ele?

Accepta feedbackul si criticile

Atunci cand pui bazele unei afaceri, o tratezi ca si cand ar fi copilul tau. Este greu sa auzi ce nu faci bine sau sa iti fie aduse in atentie punctele slabe ale produsului ori serviciului pe care il oferi, insa criticile sunt esentiale pentru evolutia unui business. Asa iti poti da seama ce iti lipseste si unde este loc de imbunatatire. De aceea, parerile clientilor tai conteaza extrem de mult. Acum, sunt putine businessurile care nu isi fac simtita prezenta si pe retelele de socializare. Acest tip de comunicare le-a deschis brandurilor calea spre o relatie mai apropiata cu clientii lor, care le pot raporta greseli, nereguli sau isi pot lasa impresiile despre produse. Sa nu tii cont de acest feedback pentru care nu trebuie sa platesti este o mare greseala, care poate duce, in cele din urma, la esecul afacerii tale.

Un antreprenor care tine cont de aceste sfaturi si isi creeaza o strategie performanta de business va reusi sa avanseze mai rapid si sa isi extinda cu succes afacerea. Sa inveti de la cei care au trecut deja prin greutatile dezvoltarii unei afaceri este un privilegiu si, in acelasi timp, cea mai buna solutie pentru a evita unele greseli si a-ti maximiza profiturile.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.