Una din opt persoane suferă de „long COVID”. Care sunt simptomele bolii

covid răceală carantină
Foto: Mojpe / pixabay.com

Un studiu publicat în revista științifică The Lancet arată că una din opt persoane care au avut noul coronavirus suferă de „long COVID-19”.

Simptomele includ „dureri abdominale, dificultăți și durere la respirație, dureri musculare, pierderea gustului și a mirosului, furnicături, disconfort în gât, bufeuri de căldură sau de frig, greutate la nivelul brațelor sau picioarelor, precum și oboseală generalizată.

„La 12,7% dintre pacienţi, aceste simptome pot fi atribuite COVID-19” la trei până la cinci luni după infectare, au concluzionat autorii.

Această cercetare, efectuată în Ţările de Jos, este, prin scopul şi metodologia sa, o piesă importantă pentru o mai bună înţelegere a riscurilor COVID-19 lung, adică persistenţa simptomelor după infectarea cu noul coronavirus.

În stadiul actual al cunoştinţelor deţinute, se ştie că unii pacienţi prezintă sechele specifice unei infecţii cu coronavirus şi că acestea nu pot fi explicate doar prin tulburări psihosomatice, aşa cum au susţinut iniţial unii medici.

Însă, frecvenţa acestor tulburări şi mai ales mecanismele fiziologice prin care acestea apar sunt în mare măsură necunoscute.

Studiul Lancet nu răspunde la această a doua necunoscută, însă face posibilă clarificarea primului element, în primul rând pentru că cercetarea a fost efectuată pe un număr mare de pacienţi – peste 4.000 de persoane afectate de COVID-19.

La aceşti pacienţi, episodul COVID-19 a fost confirmat printr-un test PCR sau prin diagnosticul stabilit de un medic.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.