Un rechin a fost filmat în largul insulei Zakynthos din Grecia. „Primul rechin pe care l-am văzut în apele noastre”

rechin grecia zakynthos
Foto: Yiannis Geladas / Captură Facebook

Un rechin a fost filmat în largul insulei Zakynthos din Grecia, una dintre cele mai populare destinații de vacanță de la Marea Ionică, preferată și de turiștii români datorită plajelor cu nisip alb, stânci spectaculoase și apă albastră limpede.

Yiannis Gelados era pe barca sa în Marea Ionică în largul insulei Zakynthos, când a văzut un rechin care înota aproape de suprafața apei.

Pescarul a filmat rechinul, primul pe care l-a văzut vreodată în zonă. Întâlnirea a avut loc la circa 3 kilometri de portul Zakynthos.

„Primul rechin pe care l-am văzut vreodată în apele noastre. Uitați-vă la el! Nu-mi dau seama ce specie este, dar e unul mare”, a comentat el.

Din informațiile apărute pe rețelele de socializare și în presă, se pare că rechinul întâlnit era un rechin mako. Nu este pentru prima dată când un rechin din această specie este observat în Marea Mediterană. În 1973, în largul coastei franceze, a fost prins cel mai lung rechin mako din istorie. Exemplarul avea o lungime de 4,45 metri.

Cel mai mare rechin mako a fost prins în largul Californiei, în 2013. Acesta avea 600 de kilograme.

Statisticile internaționale arată că în intervalul 1980-2022 au existat 9 atacuri ale rechinilor mako asupra oamenilor, dintre care 3 au fost fatale. Datorită dimensiunilor și vitezei mari cu care acești rechini se pot deplasa, de până la 50 km / h, ei sunt capabili să rănească fatal oamenii.

Cu toate acestea, rechinii mako nu vor ataca în general oamenii și nu par să îi trateze ca pe o pradă, potrivit Wikipedia.org. Cele mai multe atacuri din perioada modernă care implică rechini mako au fost provocate prin hărțuirea animalelor sau după ce rechinii au fost prinși în plase de pescuit.

Gelados a declarat pentru postul de radio local ERT Zakynthos că rechinul pe care l-a întâlnit „nu era deloc agresiv”.

„Dimpotrivă, era calm și înota ca un delfin lângă barcă”, a mai spus el, potrivit „Daily Mail”.

La ora actuală, rechinul mako a fost înscris pe lista speciilor „periclitate” deoarece a fost pescuit excesiv, în special pentru aripioarele sale, care sunt considerate o delicatesă și sunt folosite în supe.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.