Un medic șef de secție și-a cazat părinții în spital. Primesc îngrijiri de 3 ani de zile

Laura Gheucă-Solovăstru
Foto: Laura Gheucă-Solovăstru (Faebook)

Laura Gheucă-Solovăstru, medic dermatolog la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, și-a cazat părinții în spital, în Secția de Dermatovenerologie, unde aceștia au beneficiat în ultimii 3 ani de îngrijiri de tip paliativ gratuite, se arată într-o investigație realizată de „Ziarul de Iași”.

Laura Gheucă-Solovăstru este șefa secției.

Conducerea spitalului a confirmat pentru sursa citată că părinții doctoriței au multiple perioade de spitalizare continuă începând cu 2018 (în cazul tatălui, Nicolae Solovăstru) și cu 2019 (în cazul mamei, Rodica Solovăstru). Ei au fost internați „pe o durată mai mare decât durata medie de spitalizare a spitalului”.

Surse din spital au declarat pentru „Ziarul de Iași” că, în ultimii 3 ani, tatăl Laurei Gheucă-Solovăstru a stat mai mult timp internat la unitatea medicală decât acasă. Deoarece bărbatul este imobilizat la pat, acesta a fost ajutat în permanenţă de personalul secţiei, de asistentele şi infirmierele de acolo, primind medicamente de la farmacia unităţii medicale.

Potrivit surselor citate, el stă în permanență într-o rezervă unde este monitorizat încontinuu de către personalul medical de pe secţie. O îngrijire similară într-un spital de profil poate ajunge la privat la câteva mii de lei pe lună, mai notează publicația ieșeană.

„Stă singur într-o rezervă de vreo 3 ani, ca pacient, uneori i se face foaie de internare, alteori nu. Înainte îl mai ducea acasă, mai revenea, acum stă încontinuu. Medicamentele de care are nevoie se scriu în condica de pe secţie şi le primeşte de la farmacia spitalului. Mereu trebuie ca cineva din personalul medical să stea cu el, în timp ce o singură infirmieră, de exemplu, trebuie să se ocupe de alţi 27-30 de bolnavi, câţi se află internaţi acolo. Cel mai greu e în tura de noapte, când o singură infirmieră trebuie să îşi facă şi treaba de pe sector şi să stea cu el”, au precizat membri ai personalului medical care lucrează la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru „Ziarul de Iaşi”.

„A fost şi mama ei şi a stat jumătate de an. De obicei vine când e frig şi stă până în vară”, au mai spus sursele menționate.

Laura Gheucă-Solovăstru a confirmat că tatăl său a fost internat de mai multe ori în Secția de Dermatologie, dar a spus că era vorba de internări justificate deoarece bărbatul ar suferi de escare.

Escarele sunt niște răni care apar pe corpul pacienților care petrec foarte mult timp în pat din cauza problemelor de sănătate.

„Tatăl meu a fost internat şi în Clinica de Dermatologie şi la ATI şi la Cardiologie, este un pacient cu multiple comorbidităţi, cu accidente vasculare multiple, cu hemipareză, afazic, cu sondă, cu escare. Nu a stat internat 3 ani, el umblă prin spitale, a fost şi la ATI şi la Oncologie, a fost peste tot, umblă de mai mulţi ani, nu a stat doar aici”, a declarat Laura Gheucă-Solovăstru.

În urma apariției investigației, spitalul a demarat o anchetă pentru a vedea dacă există diagnostice şi documentaţii care să justifice aceste spitalizări, în caz contrar urmând să se ia „măsurile administrative corespunzătoare”.

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.