Un bărbat s-a luptat în instanță 22 de ani pentru 25 de cenți plătiți în plus pentru două bilete de tren

tren india
Foto: antriksh / pixabay.com

Un bărbat din India a câștigat, după 22 de ani, un proces în care dăduse în judecată compania feroviară deoarece plătise 25 de cenți (0,25 $) în plus pentru două bilete de tren, relatează BBC.

De profesie avocat, Tungnath Chaturvedi a fost taxat în anul 1999 cu 20 de rupii (echivalentul a 25 de cenți) în plus față de cât ar fi trebuit să coste biletul.

Incidentul s-a petrecut într-o gară din nordul statului indian Uttar Pradesh. Săptămâna trecută, o instanță a decis în favoarea lui Chaturvedi și a cerut companiei feroviare să îi returneze suma respectivă cu dobândă.

„Am mers la peste 100 de înfățișări în legătură cu acest caz. Energia și timpul pe care le-am pierdut luptând în acest caz sunt inestimabile”, a declarat avocatul pentru BBC.

Potrivit sursei citate, instanțele din India care se ocupă de plângeri ale clienților vizavi de diverse servicii sunt extrem de aglomerate, și chiar rezolvarea unei spețe foarte simple poate dura ani de zile.

Tungnath Chaturvedi
Tungnath Chaturvedi. Foto: BBC

Chaturvedi a povestit că voia să călătorească de la Mathura la Moradabad, iar un funcționar de la ghișeul din gară i-a luat prea mulți bani pentru cele două bilete cumpărate. Un bilet costa 35 de rupii. Avocatul i-a dat funcționarului 100 de rupii și a primit rest doar 10 rupii în loc de 30. I-a spus funcționarului că trebuie să îi mai dea încă 20 de rupii, dar nu a primit banii respectivi.

Așa că a decis să dea în judecată compania feroviară Gorakhpur (Compania Feroviară din Nord-Estul Indiei), precum și pe funcționarul care nu i-a dat corect restul.

Chaturvedi a spus că procesul a durat ani de zile deoarece sistemul judiciar din India este extrem de greoi. De multe ori înfățișările au fost amânate deoarece judecătorii erau plecați în vacanță sau aveau doliu în familie.

După lunga luptă în instanță, judecătorii au decis ca Gorakhpur să îi plătească avocatului 15.000 de rupii (aproximativ 188 de dolari), precum și cele 20 de rupii cu o dobândă de 12% pe an, din 1999 până în 2022. De asemenea, dacă suma nu este plătită în 30 de zile, dobânda va deveni 15%.

Chaturvedi a spus că această compensație bănească este neînsemnată și că nu repară stresul pe care i l-a cauzat acest caz. Familia sa a încercat de mai multe ori să îl convingă să abandoneze procesul, considerând că este o pierdere de timp, dar Chaturvedi a continuat.

„Nu banii contează. A fost vorba despre o luptă pentru dreptate și împotriva corupției, deci a meritat. În plus, deoarece eu sunt avocat, nu a trebuit să plătesc pentru unul”, a spus Chaturvedi.

El a mai comentat că acest caz va fi o inspirație și pentru alți oameni, determinându-i să nu cedeze chiar atunci când lupta este grea.

Foto: antriksh / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.