Statul român a câștigat dublu din creșterea prețului la energie față de cât a plătit pe compensarea facturilor

Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie 2018 (Wikimedia Commons)
Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie 2018 (Wikimedia Commons)

Bugetul de stat a câștigat 67,7 miliarde de lei în perioada 2002-2003 din creșterea prețului la energie, în timp ce suma decontată către furnizori în baza mecanismului de plafonare/compensare a facturilor a fost de 25 miliarde de euro, conform estimărilor Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER), citați de hotnews.ro.

Suma este compusă din diferența TVA aplicată la o bază mai mare de calcul, dividende plătite de companiile unde este statul acționar și supraimpozitarea producției și tradingului, precum și din contribuția de solidaritate.

„În schimb, ANRE a aprobat plăți către furnizori în baza schemei de plafonare/compensare a facturilor de 25 miliarde de lei în perioada 2021, 2022, 2023 și parțial 2024. Iar totalul încasărilor la buget doar pe doi ani ar fi undeva la 67 de miliarde de lei, adică mai mult de dublu”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, în conferința Focus Energetic, care a avut loc la finalul săptămânii trecute.

Acesta a mai spus că există întârzieri chiar și de aproape un an în ceea ce privește facturile nedecontate.

„Din informațiile noastre restanțele pe care le are statul de plată sunt de aproximativ 2,5 miliarde de lei în total”, a adăugat reprezentantul furnizorilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.