Un băiat de 13 ani a devenit primul om care a învins celebrul joc Tetris

tetris
Foto: Captură YouTube

Un adolescent de 13 ani din Oklahoma, SUA, a devenit primul jucător uman care a învins jocul video clasic Tetris de la Nintendo, la 34 de ani de la lansare, relatează BBC.

Tetris presupune aranjarea unor blocuri de cărămizi în linii orizontale perfecte. Odată formată o linie completă, blocurile dispar, scopul jocului fiind să împiedice formarea unor „grămezi”. Pe măsură ce nivelul crește, blocurile cad cu o viteză tot mai mare din parte de sus a ecranului.

Willis Gibson a postat un videoclip pe canalul său de YouTube cu momentul în care a atins nivelul 157, provocând blocarea jocului. Până acum, doar inteligența artificială reușise acest lucru.

În clip se vede că ecranul se blochează, iar scorul afișat era „999999”. De asemenea, pe ecran apare că Willis atinsese nivelul 18. De fapt, băiatul ajunsese la nivelul 157, însă codul nu a fost conceput pentru ca jocul să avanseze atât de mult, relatează „The New York Times”.

„O să leșin, nu-mi simt degetele”, a spus tânărul de 13 ani. Willis a reușit să învingă jocul în 38 de minute.

Până acum câțiva ani, jucătorii credeau că este posibil să se joace doar până la nivelul 29.

Jocul video a fost creat inițial în 1984 de inginerul sovietic Alexei Pajitnov. A devenit foarte popular după debutul său pe Nintendo Entertainment System (NES) și pe consola portabilă Nintendo Game Boy în 1989.

Astăzi, jocul poate fi jucat pe o gamă largă de console și platforme, inclusiv pe telefoane mobile.

În 2010, jucătorul profesionist Thor Aackerlund a reușit să atingă nivelul 30 folosind o tehnică numită „hypertapping”, în care un jucător își mișcă degetele într-un mod care mișcă controlerul mai repede decât viteza din joc.

Acest lucru i-a determinat pe alți jucători să adopte hypertapping și alte tehnici pentru a vedea cât de departe ar putea ajunge.

Însă până luna trecută, doar programele de inteligență artificială reușiseră să blocheze jocul. Ecranul se blochează atunci când un jucător atinge un nivel avansat, care „ucide” practic jocul. Cu alte cuvinte, jocul nu mai poate continua din cauza limitărilor din cod.

Adolescentul, care poartă numele de Blue Scuti pe YouTube, a jucat jocul de la vârsta de 11 ani și a concurat la mai multe competiții de Tetris.

„Când am început să joc acest joc, nu m-am așteptat niciodată să blochez jocul sau să-l înving”, a scris el pe canalul său de YouTube.

Pe lângă faptul că a învins jocul, Willis spune că a doborât și scorul general și alte 3 recorduri mondiale la Tetris. Alți jucători încearcă acum să bată recordurile tânărului de 13 ani.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.