UE le va cere statelor membre să limiteze căldura în clădirile publice la 19 grade

calorifer radiator când dă radet căldură
Foto: ri / pixabay.com

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană le va cere statelor membre să reducă încălzirea pe timp de iarnă și climatizarea în timpul verii pentru a reduce consumul de gaze, relatează AFP, potrivit RFI.

Măsura va fi luată din cauza scăderii volumului de gaze livrat de Rusia în Europa, mai ales deoarece Comisia a avertizat că Rusia ar putea tăia complet furnizarea de gaze în Europa.

Astfel, Comisia le va recomanda statelor membre ca încălzirea clădirilor publice să se facă până la maximum 19 grade. De asemenea, Comisia le va cere statelor ca pe timp de vară aerul condiționat să nu fie setat mai jos de 25 de grade în instituțiile publice.

„Energia salvată în timpul verii este energie care poate fi folosită în timpul iernii”, a transmis Comisia Europeană.

Experții în energie spun că scăderea temperaturii pe timp de iarnă cu un singur grad ar duce la o reducere a facturii la încălzire cu 10% pentru clădirea respectivă.

Bruxelles-ul vrea să diminueze consumul de gaz al UE cu 25-60 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. În anul 2021, UE a consumat aproximativ 400 de miliarde de metri cubi de gaze. În jur de 140 de miliarde de metri cubi de gaze au fost importate din Rusia.