Răniți grav din Colectiv – lăsați acasă. Dar a fost transferat un jurnalist care „avea relații”

colectiv incendiu
Imagini cu izbucnirea incendiului din Clubul Colectiv. Foto: click.ro, evz,.ro

O investigație realizată de Cătălin Tolontan și ziarul „Libertatea” publică mai multe documente și mărturii ale unor medici din care reiese că, în timp unii dintre marii arși de la Colectiv au fost lăsați acasă, în primul avion a fost îmbarcat un ziarist fără răni grave, afectat doar pe mâini, cu recomandarea ”continuarea tratamentului și kinetoterapie”.

În seara incendiului din 30 octombrie 2015, jurnalistul Cătălin Grădinariu a ajuns pe propriul scuter la spital, însă ulterior, deși nu a fost niciodată în pericol de moarte, a fost dus pe 7 noiembrie în Olanda, în primul val de 16 pacienți urgenți, transferați de statul român în Belgia și Olanda. Potrivit relatărilor medicilor, Grădinariu, fost jurnalist la Radio Guerilla și Radio Europa FM, „avea relații”.

Documentele și mărturiile prezentate de „Libertatea” arată cum de pe listele pentru primele avioane care au transportat răniții de la Colectiv în Belgia și Olanda, trei răniți au fost eliminați în ultimul moment, deși fuseseră selectați pentru tratament de către medicii din străinătate.

Doi dintre acești tineri, care primiseră formularul E112 de transfer în spitalele de afară, au ratat primele transporturi și au murit mai apoi. Este vorba despre Alexandru Hogea și Mădălina Strugaru.

Doctorii intervievați au povestit cum șefa secției de chirurgie plastică de la Spitalul Universitar, Ana-Maria Oproiu, și-a marcat dezacordul față de plecarea jurnalistului printre cei urgenți, însă a semnat raportul medical de transfer, adăugând „se continuă tratament și pansamente zilnice speciale și kinetoterapie”.

Potrivit „Libertatea”, nimeni dintre oficiali n-a putut explica de ce, în primul avion plecat din România, în timp ce la ceilalți răniți urcați în aeronavă se punea problema supraviețuirii (2 dintre ei chiar au și murit imediat), a fost urcat un pacient „pentru a evita sechelele și complicațiile”.

Un medic a povestit cum în seara de dinaintea transferului lui Alex Hogea l-a pregătit pe acesta pentru plecare, însă a doua zi dimineața a rămas șocat când l-a găsit tot în salon.

„Când am ajuns dimineața, pe 7 noiembrie, la spital, am aflat că Alexandru Hogea, care era o urgență, nu plecase și că singurul transferat de la noi a fost Cătălin Grădinariu, care nu avea niciun risc letal! Managerul Cârstoiu ne-a spus că nici el nu știe de ce a plecat ziaristul, că Grădinariu era ars numai pe mâini ca și cum ar fi fost ars de soare!”, a declarat un medic de la Spitalul Universitar.

După ce Alex Hogea a pierdut avionul de Belgia, el a fost transferat la un spital din Viena în aceeași seară. Dar pentru că documentele medicale din România nu au evidențiat infecțiile nosocomiale, medicii austrieci i-au întrerupt tratamentul cu antibiotice. Două săptămâni mai târziu, Alexandru a murit.

„Nu pot să trec nici acum peste! Pentru că toți cei 8 răniți transferați în Belgia au fost salvați! Iar Alexandru Hogea n-a fost singurul pacient care și-a pierdut locul în prima zi de plecare, între cei 16 duși în Belgia și Olanda”, a mai declarat medicul.

Managerul spitalului, Cătălin Cârstoiu, și secretarul de stat Raed Arafat, au declarat că una dintre familiile cu pacienți intubați a refuzat inițial transferul, iar apoi s-a răzgândit, și așa s-a pierdut locul lui Alexandru Hogea în avionul cu răniți grav.

Însă reporterii „Libertatea” au discutat cu toate familiile aflate în această situație și niciuna dintre acestea nu a confirmat varianta autorităților. Ziarul a discutat de mai multe ori și cu fostul ziarist Catalin Grădinariu, însă acesta nu a dorit să comenteze oficial cazul transferului său printre cei 16 răniți grav.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.