Studiu. Peste 80% dintre pacienții cu coronavirus au deficiență de vitamina D

FOTO: Belova59/Pixabay.com
FOTO: Belova59/Pixabay.com

Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, efectuat pe 216 pacienţi, a ajuns la concluzia că peste 80% dintre pacienții infectați cu COVID-19 au lipsă de vitamina D. Insuficiența este mai des întâlnită la bărbați decât la femei.

Pacienții care au participat la studiu se aflau internați la Hospital Universitario Marques de Valdecilla, din orașul spaniol Santander. Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentrația de calciu din sânge și care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat al Societății de Endocrinologie.

Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar”, notează expertul.

Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.

Vitamina D este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare, însă se găsește, în mod natural și în anumite alimente, cum ar fi peștele, ouăle sau alte produse lactate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.