STUDIU. Bolile infecțioase ar putea fi prevenite datorită unui grup de proteine din sistemul imunitar

FOTO: qimono/Pixabay.com
FOTO: qimono/Pixabay.com

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Națională din Australia a descoperit că un grup de proteine din sistemul imunitar ar fi capabile să distrugă bacteriile și ar constitui o cheie în dezvoltarea unor medicamente mai eficiente în vederea eliminării anumitor boli infecțioase.

Cercetătorii au demonstrat capacitatea proteinelor de legare a guanilatului (GBP) de a se fixa în mod direct pe anumite tipuri de bacterii şi de a le distruge.

Feng Shouya, autoare principală a studiului, a declarat că GBP funcţionează prin „spargerea” bacteriilor şi distrugerea lor, aşa cum un topor despică un lemn în două.

„Sistemul nostru imunitar este dotat cu arme care pot distruge germenii. Atunci când corpi străini, cum ar fi bacteriile, pătrund în corpul nostru, sistemul imunitar declanşează un răspuns defensiv”, a explicat ea într-un comunicat de presă.

„Noi credem că putem extrage şi valorifica puterea acestor proteine ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de GBP1, şi să le folosim pentru a trata o serie de boli infecţioase, fără a afecta negativ celulele organismului nostru”, a adăugat cercetătoarea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.