Șofer cu alcoolemie 0, dar cu permisul suspendat. Cum și-au bătut joc de un român Poliția și IML

constantin dimache
Constantin Dimache. Foto: adevărul.ro

Constantin Dimache, un inginer din comuna Filipeștii de Târg din județul Prahova, are de peste 2 luni permisul de conducere suspendat, deși analizele de sânge au arătat că avea alcoolemie 0, relatează adevărul.ro.

Dimache a povestit pentru sursa citată cum și-au bătut joc de el două instituții ale statului – Institutul de Medicină Legală Timiș și Institutul de Poliție Județean Timiș. Acestea au amânat și prelungit niște proceduri simple, astfel că șoferul nu are nici acum permis, deși este nevinovat.

Totul a început la data de 12 ianuarie 2023 când, aflat în județul Timiș, a fost oprit de un echipaj de poliție și pus să sufle în alcooltest. Bărbatul știa că nu consumase alcool și a fost surprins când a văzut că aparatul a arătat o alcoolemie de 0,16 în aerul pur expirat.

„Nu consumasem alcool, doar mâncasem un croissant cu aromă de șampanie. Pe ambalaj nu scrie că ar conține alcool”, a menționat Constantin Dimache.

I-a fost reținut permisul de conducere pentru 90 de zile. Șoferul le-a cerut însă polițiștilor să îl ducă să facă analize de sânge la Spitalul Municipal Timișoara.

Șoferului i-au fost recoltate probe, iar a doua zi dimineața agenții de poliție l-au dus la Institutul de Medicină Legală Timiș pentru a-și plăti analizele. A așteptat 2 ore, dar nu a reușit deoarece analizele nu erau gata.

Întors acasă, începând cu 16 ianuarie, inginerul a sunat de zeci de ori la IML Timiș pentru a afla dacă analizele sunt gata. A trimis și e-mail-uri, dar nu i-a răspuns nimeni. Abia la 10 zile de când efectuase analizele, pe 23 ianuarie, cei de la IML Timiș i-au comunicat telefonic în ce cont trebuie să plătească contravaloarea acestora.

A plătit, așteptându-se ca ulterior să fie contactat de autorități. Dar nu l-a căutat nimeni. A dat din nou telefoane și a trimis e-mail-uri, atât către IML Timiș, cât și către IPJ Timiș, pentru a afla rezultatul.

„Cei de la IPJ Timiș mi-au răspuns la e-mailuri de abia pe 8 martie și mi-au comunicat că cele două probe biologice recoltate au arătat că aveam alcoolemie zero, și asta după ce mi-am luat avocat. Am sunat de multe ore la Poliția Timiș, m-au pasat de la unul la altul, mi-au dat telefoane la care nu răspundea nimeni. Dacă nu mi-aș fi luat avocat, nici până în ziua de azi nu cred că mi-ar fi răspuns (…) Nici până acum nu mi-a fost restituit permisul”, a povestit Dimache pentru adevărul.ro.

În răspunsul pe care IPJ Timiș i l-a trimis pe e-mail pe 8 martie se mai precizează: „Dacă numitul (…) nu a formulat plângere contravențională în termen de 15 zile, permisul a fost înaintat către Serviciul Rutier Prahova, unde se poate prezenta pentru susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, și de unde îl poate ridica la șfârșitul perioadei de suspendare.”

Așa că șoferul prahovean a dat în judecată IPJ Timiș, iar dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Timișoara în 10 martie. Bărbatul a mai spus că îi este foarte greu fără permis deoarece are 3 copii, iar la muncă trebuie să facă naveta.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.