Scandalul adopției fetiței din Baia de Aramă. Ce spune mama adoptivă despre intervenția oamenilor legii

Mama adoptivă alături de Sorina
Mama adoptivă alături de Sorina

Mama adoptivă a fetiței de 8 ani din Baia de Aramă, Ramona Săcărin, a spus despre despre imaginile cu intervenția oamenilor legii la casa asistentei maternale că a fost „singura cale care ar putea să stopeze această situație”.

„Încerc să trec peste acest moment și să o ajut și pe ea să treacă peste acest moment, deși încă nu mi-a zis nimic, încerc să mă gândesc că e cu siguranță traumatizată. (…) Ce s-a întâmplat vineri era nenecesar, dar nu se putea altfel. E rezultatul unei luni întregi în care noi, ca părinți, am încercat să ne recuperăm copilul, am bătut la toate ușile autorităților din țara asta. Dacă acest lucru se întâmpla unui copil natural al nostru, am fi făcut același lucru, toți pașii posibili”, a spus mama adoptivă, la Digi24.

Despre fetiță, a mai spus că „este ca un copil normal care începe să-și cunoască familia, e curioasă, vrea să afle lucruri despre toți, vrea să afle cine e tânăr, cine e bătrân, unde locuiește. Face tot ce face un copil normal la vârsta ei. Am încercat să stăm departe, să se relaxeze, să înțeleagă că este într-o familie, s-a jucat cu frățiorul mai mic”.

Fetița din Baia de Aramă a fost adoptată de o familie de români din America, după ce nicio familie din țară nu a dorit să o adopte. Fosta asistentă maternală a dat de două ori declarație că nu dorești adopția, spun autoritățile. De cealaltă parte, familia la care a crescut fetița spune că i-a fost refuzată adopția.

Reacția procurorului general

Procurorul general Bogdan Licu a declarat luni dimineaţă că, personal, consideră că fetiţa din Mehedinţi nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor fi garanţii depline că o va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică.

„Inclusiv în ce priveşte protecţia minorilor, pe lângă aspectele legate de ancheta penală examinez toate posibilităţile oferite de lege pentru a mă asigura că acelui copil îi sunt restabilite şi respectate drepturile.

Codul de procedură civilă oferă Ministerului Public calitatea procedurală de a acţiona în numele minorei. Personal, consider că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor fi garanţii depline că o va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică. Trebuie să mă asigur că în momentul în care va pleca din ţară nu îi va fi afectată integritatea fizică şi psihică”, a afirmat Bogdan Licu.

Reacția ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat că trebuie lămurite toate aspectele privind legalitatea procedurii.

„Regret şi mi-am cerut scuze pentru că am asistat la aşa ceva, nu e permis, nu voi tolera niciodată aşa ceva. E o anchetă în curs, de vineri s-a înregistrat un dosar penal in rem.

Din punctul meu de vedere, asemenea gesturi, asemenea situaţii nu mi-aş dori să mai văd niciodată în România. Ne interesează ca Sorina să fie bine.

Ca ministru al justiţiei, am făcut tot ce se putea omeneste posibil.

Regret această situaţie pe care, sincer, nu am cuvinte să o descriu, am văzut cu toţii anumite gesturi şi imagini. Ancheta cuprinde toate aspectele. Ne interesează ca Sorina să fie bine, e singurul lucru care mă preocupă în acest moment alături de a se lua toate măsurile legale, că în România să nu se mai întâmple asemenea situaţii.

Nu mă antepronunţ, e absolut normal ca până când nu vor fi lămurite toate aspectele legate de legalitatea acestei proceduri, mi se pare normal ca fetiţa să rămână în România. E un punct de vedere strict personal, legal nu am voie să mă antepronun”, a afirmat Ana Birchall.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.