S-ar putea schimba modul în care se calculează plafonarea prețurilor la curent

FOTO: jniittymaa0/Pixabay.com
FOTO: jniittymaa0/Pixabay.com

Guvernul analizează o propunere pentru modificarea ordonanței care presupune plafonarea prețurilor la curent. Mai exat, se discută propunerea ca media consumului să fie stabilit pe baza consumului cuprins între anii 2019 și 2021. Mai mulți experți au atras atenția că dacă consumul mediu anual din 2021 nu este sub 255 kWh, în ciuda unui consum redus la iarnă, pe factură va fi trecut prețul pieței.

Modificarea a fost discutată în ședința de coaliție de joi și ar putea fi decisă săptămâna viitoare. Deocamdată nu se ştie concret dacă această variantă ar scădea sau ar creşte numărul consumatorilor casnici care benificiază de compensare. 

Facturile de anul acesta se bazează pe consumul de anul trecut. Mai exact, dacă în luna august a lui 2021 ați avut un consum de 300 kWh, nu contează că ați început să faceți economie, pentru că depășiți pragul de 255 kWh, noua limită de consum pentru plafonare.

Cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar la energie electrică cuprins între 0 şi 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh.

Cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 şi 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /lună se facturează la preț întreg. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.