ROBOR scade din nou

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 8%, de la 8,02%, cât era vineri.

ROBOR la 3 luni a început să scadă începând cu finalul lunii octombrie. Pe 27 octombrie a ajuns la un record al ultimilor 12 ani, după ce a înregistrat valoarea de 8,21%. Ulterior, ROBOR a scăzut aproape zilnic.

Începând cu 1 noiembrie, Consiliul Concurenței a efectuat mai multe inspecții inopinate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR. Mai multe documente au fost ridicate. Sunt investigate prosibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru a fixa rata dobânzii ROBOR la un nivel cât mai ridicat.

Potrivit reprezentanților de la Consiliul Concurenței volumul de date care trebuie analizate în cadrul acestei investigații este foarte mare, fiind inspectate inclusiv telefoanele personale ale celor implicați.

„Este o procedură complexă (…) Se merge la companii, se copiază calculatoare. Vă imaginaţi, un domeniu atât de complex cum este cel bancar, să mergi şi să copiezi date de pe calculator, apoi ele se procesează în sediul Consiliului, în prezenţa avocaţilor părţilor, se invocă diverse excepţii procedurale, deci procedura e extrem de detaliată din acest punct de vedere.

Apoi, toate constatările trebuie temeinic justificate. După ce se finalizează la nivel intern, echipa de caz îşi finalizează partea de analiză, lucrul acesta se traduce într-un raport. Acest raport de investigaţie parcurge, la rândul lui, o serie de filtre interne”, a declarat directorul general din Cadrul Consiliului Concurenței, Daniela Băcilă, la începutul lunii noiembrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.