Restricții dure în București. Sunt interzise nunțile, botezurile sau activitățile sportive inclusiv pentru vaccinați

mască de față coronavirus
În multe țări din lume oamenii au obosit să respecte restricțiile impuse de autorități. Foto: pisauikan / pixabay.com

Comitetul pentru Situații de Urgență a Municipiului București a decis ca începând cu 3 octombrie, de la ora 00:00, în Capitală se închid cinematografele și sunt interzise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber. De asemenea, este interzisă organizarea de evenimente private, precum nunți sau botezuri. Persoanele vaccinate sunt exceptate doar la carantina de noapte, între oreșe 20:00 și 5:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Nu este clar dacă autoritățile bucureștene vor avea o nouă ședință sâmbătă, în care se vor pune în acord cu o decizie a Guvernului, care urmează să vină cu noi măsuri tot azi, dar mult mai blânde decât cele propuse la nivelul Capitalei.

Joi seara, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a emis Hotărârea prin care se propun noile reguli în contextul accelerării pandemiei COVID-19. Principala modificare constă în păstrarea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat pragul de 6 la mie rată de infectare.

Trecerea la sistemul online se va face la apariţia unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor. Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienţilor.

Evenimentele private – nunţi, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toţi participanţii trebuie să fie ori vaccinaţi cu schemă completă, ori trecuţi prin boală.

Exceptarea persoanelor de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.

Programul activităţilor economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidenţa este între 6 şi 7,5 la mie. Când incidenţa trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22.00.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.