Rafila: Românii sunt pe primele locuri la consumul de antibiotice

Alexandru Rafila FOTO: Gov.ro
Alexandru Rafila FOTO: Gov.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declară că românii sunt, de mulți ani, pe primele locuri în ceea ce privește consumul de antibiotice. De asemenea, România este printre țările cu cele mai mari probleme în ceea ce privește circulația bacteriilor multirezistente.

Rafila a afirmat că infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de bacteriile multirezistente pun vieţile în pericol.

„România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente.

Ţările care consumă raţional, aş spune, antibiotice, se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna numai antibioticile de primă intenţie, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidenţe clinice foarte clare. Lucrul ăsta trebuie ţinut sub control pentru că noi suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente.

Iar infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de aceste bacterii pun vieţile în pericol. E o mare provocare şi pentru România. Am publicat de curând proiectul Strategiei naţionale de control a rezistenţei la antibiotice, trebuie să facem paşi concreţi şi bineînţeles că unul din ei este legat de acest lucru”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai precizat că noi, cu Grecia și Cipru suntem pe primele locuri în ceea ce privește consumurile de antibiotice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.