Proiect de lege. Ce se întâmplă cu festivalurile și concertele din vara aceasta

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care organizarea de evenimente, festivaluri și manifestări culturale sau artistice cu peste 1.000 de participanți simultan va fi interzisă până la 31 august. Interdiciția este valabilă atât pentru evenimentele în spații închise, cât și pentru cele în aer liber, indiferent că au acces gratuit sau cu plată.

În expunerea de motive se spune că industria organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din țara noastră „se află într-o stare de incertitudine” după declararea pandemiei, iar deciziile luate în stare de urgență și apoi în starea de alertă au generat „pierderi financiare masive zilnice” pentru această ramură.

„Conform informărilor și solicitărilor comunicate autorităților de către AROC, toate evenimentele organizate de membrii Asociației Române a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) erau practic în pragul pregătirilor pentru edițiile ce urmau să aibă loc în această vară.

Majoritatea contractelor pentru aceste evenimente au fost deja încheiate, avansurile achitate, iar momentan se află în situația în care aceste contracte sunt blocate, întrucât întreaga industrie așteaptă o decizie din partea autorităților cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea susținerii unor astfel de evenimente până la jumătatea lunii septembrie”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

AROC a mai scris în susținerea cererii că toate contractele aferente organizării evenimentelor programate pentru perioada următoare, pe de o parte nu pot fi reziliate deoarece nu întrunesc condițiile de forță majoră în lipsa unei decizii a autorităților statului, pe de altă parte, există presiunea din partea publicului pentru a anunța dacă evenimentele din această vară urmează să aibă loc sau vor fi amânate / anulate.

„În acest context, AROC a solicitat Ministerului Culturii clarificarea de urgență a situației cu privire la posibilitatea de organizare a evenimentelor de peste 1000 de persoane în perioada 15 mai – 15 septembrie 2020 și luarea unei hotărâri oficiale, în cel mai scurt timp, chiar și o decizie cu caracter restrictiv fiind acceptată”, se arată în document.

De la 1 iunie se vor putea organiza manifestări culturale și artistice de mici dimensiuni în aer liber, însă în anumite condiții. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, la începutul ședinței de Guvern, că participanții la spectacole, festivaluri și concerte în aer liber, permise după 1 iunie, vor trebui să poarte măști de protecție.

„Începând cu data de 1 iunie este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum și a festivalurilor publice și private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la o distanță de cel puțin doi metri unul față de celălalt și cu obligativitatea purtării măștii de protecție în timpul spectacolului”, a anunțat Ludovic Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.