Președintele Iohannis: Școala nu va începe în condiții normale. Vor crește alocațiile și pensiile

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri seară, o conferință de presă la Palatul Cotroceni. În debutul discuției cu jurnaliștii, președintele a spus că România va primi de la Uniunea Europeană 80 de miliarde de euro, iar cu acești bani „avem o șansă extraordinară”.

De asemenea, președintele a mai spus că mâine va avea o întâlnire cu ministrul de interne și șeful DSU. „E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum. Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Una dintre întrebări s-a referit la o posibilă amânare a alegerilor locale în condițiile creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus în România.

„Este o discuție legitimă dacă organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe anunțuri, iar unul care mă îngrijorează foarte mult: această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. Așadar, avem două chestiuni de care să ținem cont: e nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea administrației. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate intrăm în decembrie, ianuarie, când poate peste pandemie se suprapune și gripa, și o iarnă grea.

Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Se pot institui măsuri de distanțare. Ce e greu de organizat e campania electorală. Se va desfășura în condiții foarte atipice. Până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de aceste lucruri și se va relua discuția”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Despre alocații și pensii: „Ne găsim într-o situație foarte complicată”

În ceea ce privește creșterea alocațiilor și pensiilor, președintele a spus că „ne găsim într-o situație foarte complicată”.

„Ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. De la dorința sinceră la putința sinceră e o cale mai lungă. Când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva că toate cheltuielile planificate inițial să fie și făcute. Am rugat Guvernul să facă propunerile cele mai bune.

Este destul de evident că o creștere de 40% a pensiile nu poate fi făcută, nu sunt bani. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă, pensionarii, să plătească costul recesiunii. Pensiile vor crește, punct și clar, cât, va calcula guvernul. PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor pentru copii. Ne dorim ca această dublare să devină realitate, pe etape sau cum spune cineva, pas cu pas”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre condițiile în care s-ar putea deschide viitorul an școlar, în septembrie. „Mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu ministerul Educației, specialiști, alți miniștri. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației la o discuție săptămâna viitoare, când sper că vom putea contura niște scenarii ce vor putea fi comunicate public.

Școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu dispare până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem doar școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde în funcție de specificul local vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică.

Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor. Mai multe răspunsuri vom avea săptămâna viitoare”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Revenirea la starea de urgență

Una dintre întrebări s-a referit la posibilitatea de a se reveni la starea de urgență. „Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele și nu vom ajunge să nu putem controla răspândirea bolii.

Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil evoluția. Reintrarea în starea de urgență e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.