Povestea uimitoare a singurilor nonupleți din lume. Cum au supraviețuit cele 5 fete și 4 băieți

nonupleți mali
Foto: Captură video BBC

Singurii nonupleți (9 bebeluși născuți în același timp) sunt sănătoși s-au întors acasă, în Mali, după ce și-au petrecut primele 19 luni din viață în Maroc, transmite BBC.

În momentul în care au venit pe lume în mai 2021, copiii au doborât recordul pentru cei mai mulți copii născuți în același timp și care au supraviețuit.

Mama lor, Halima Cissé, care are acum 27 de ani, s-a dus în Maroc pentru a primi îngrijiri medicale când a aflat că este însărcinată cu nonupleți.

Înainte de a se întoarce în Mali, copiii au primit îngrijiri medicale în Casablanca.

Cele 5 fete și 4 băieți au venit pe lume în urma unei operații de cezariană realizată la 30 de săptămâni (7 luni și două săptămâni). La naștere, bebelușii au cântărit între 500 de grame și 1 kilogram, a declarat profesorul Youssef Alaoui, director medical la clinica unde s-au născut copiii.

Din cauza nașterii premature și a greutății mici exista riscul ca nonupleții să dezvolte probleme de sănătate. Din acest motiv ei au rămas în spital în primele luni de viață.

Ulterior, au fost mutați într-un apartament unde au primit îngrijiri de la personalul clinicii Ain Borja. Tatăl a rămas în Mali în tot acest interval pentru a avea grijă de fiica mai mare a cuplului.

În mai 2022, când au împlinit 1 an, tatăl copiilor, Abdelkader Arby, a declarat că fiecare dintre cei 9 are o personalitate unică.

„Fiecare are un caracter diferit. Unii sunt tăcuți, în vreme ce alții fac mult zgomot și plâng foarte mult. Unii vor să fie ținuți mereu în brațe. Cu toții sunt foarte diferiți, ceea ce e foarte normal”, a spus Arby, care este marinar de profesie.

Arby a mai spus că familia lor a devenit celebră în Mali și că oamenii vor să vadă nonupleții.

Potrivit guinnessworldrecords.com, nonupleții sunt extrem de rari, iar până la nașterea copiilor din Mali, nu s-au mai întâlnit cazuri în care nonupleții să supraviețuiască. Nonupleți s-au mai născut în Australia în 1971 și în Malaezia în 1999, dar niciunul dintre aceștia nu a trăiat mai multe de câteva zile.

Anterior, recordul pentru cei mai mulți copii născuți în același timp și care au supraviețuit era deținut de Nadya Suleman din SUA. În 2009, ea a născut octupleți în urma unui tratament de fertilizare in vitro.

Din informațiile apărute în presă până acum, se pare că Cisse nu a făcut un tratament de fertilizare in vitro, copiii fiind concepuți natural. Nu este clar cum de aceasta a născut atât de mulți copii. O posibilitate este ca ea să fi luat medicamente pentru feritilitate, ceea ce determină apariția mai multor ovule în perioada de ovulație, toate putând fi fertilizate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.