Pot site-urile să îți fure datele personale?

Pot site-urile să îți fure informațiile personale? Bineînțeles, iar metodele prin care o pot face sunt numeroase. Navigarea internetului în ziua de azi presupune vigilență, hackerii sau alți răufăcători cibernetici fiind mereu la pândă. Iată cum poți să te aperi:

Un pont despre siguranță

Îți poți proteja datele personale în mai multe feluri, însă primul și cel mai important sfat este alegerea cu grijă a site-urilor pe care le vizitezi. De asemenea, ai mare atenție când introduci date personale. Poți folosi un VPN, precum https://surfshark.com/servers/romania. Un VPN te protejează prin scanarea întregului tău trafic pe internet după posibile amenințări. De asemenea, ești avertizat când datele personale tale sunt în pericol.

Nu este, însă, și singurul lucru pe care îl poți face pentru protejarea datelor personale, dar e printre cele mai importante. Un VPN te protejează chiar și atunci când nu te gândești la securitatea ta, momentele de slăbiciune fiind mereu greu de prevăzut. Mai mult, vă puteți stabili singuri setările de siguranță.

Ce fac hackerii cu datele tale?

Bineînțeles, informațiile despre cardurile de credit sunt importante, însă ce fac hackerii cu celelalte informații? De ce ar vrea să îți afle numele sau adresa?

E nevoie de o cantitate mică de informații pentru a fura o identitate. O persoană își poate pierde datele personale prin simpla postare a unui număr de telefon sau a adresei de corespondență. Hackerii folosesc toate aceste date pentru a obține mult mai multe. Dacă au adresa de email, de exemplu, îți pot cere informații suplimentare, sub masca unor furnizori de servicii

Hackerii care fură datele personale pot apoi deschide conturi de credit sau pot chiar goli un cont existent. Un mare pericol al datelor personale expuse este că pot fi pierdute pentru totdeauna.

Nu există nicio  ”metodă cunoscută” de a șterge date de pe internet.

Site-urile periculoase și furtul datelor

Prima metodă pe care o folosesc hackerii pentru a vă fura datele personale este stabilirea unui așa-zis ”borcan cu miere”. Un site periculos adună informații și apoi le trimite direct infractorilor. Acest lucru se întâmplă adesea în ”cartierele rău-famate” ale internetului, cum ar fi site-urile ”pirat” sau cele care au conținut pentru adulți.

Te poți proteja foarte ușor de aceste atacuri prin simpla evitare a site-urilor care pot fi periculoase.

Phishing și furtul datelor

Încercările de ”phishing” sunt puțin differite. Acestea pot fi făcute prin email, prin diferite site-uri sau printr-un mix între cele două. Hackerii fac un site-fals, care seamănă cu cel original, însă totul are ca scop obținerea datelor personale. Rău-făcătorii aleg să trimită, de obicei, un email în care ești anunțat că un anumit cont pe care îl ai este compromis. Dacă nu ești atent la detaliile acestui email, cum ar fi adresa URL, poți să cazi în plasă și să îți oferi pe tavă datele personale.

Servicii VPN precum https://surfshark.com/servers/romania  detectează încercările de phishing din partea site-urilor care seamănă cu alte pagini de internet sau care au un URL considerat periculos. Șansele de a cădea în capcană sunt, astfel, mult reduse.

Site-urile periculoase terțe

Este, de asemenea, posibil ca site-ul să nu încerce să îți fure datele, ci să fie vorba de intervenția unei a treia părți. Multe site-uri oferă și conținutul unor terți, iar sursa acestor terți este diferită. Cel mai bun exemplu sunt reclamele. Rețelele de publicitate gestionează mii și chiar și sute de mii de site-uri în același timp.

Un hacker poate pătrunde în unele rețele publicitare și disemina un cod nociv. Astfel, atunci când un utilizator accesează un anumit fișier este descărcat un virus, un program malware prin care se pot apoi fura datele personale. Un VPN este cea mai bună soluție de apărare în fața unui astfel de atac, deoarece reușește să identifice tot traficul web care este nociv. Instalarea unui ad-blocker în browser este, de asemenea, o idee bună.

Inginerii sociale

Câteodată amenințarea nu vine din partea site-ului ci are legătură cu site-ul în sine. Un hacker te poate apela telefonic și îți poate cere informații din partea unui anumit site. De multe ori, hackerii spun că sună din partea serviciului de IT. Odată procurate anumite date personale, aceștia le pot folosi pentru a vă fura date sau bani. Singura metodă de a vă proteja de astfel de tentative este să fiți foarte sceptic în privința dezvăluirii datelor dumneavoastră. Verificați întotdeauna identitatea persoanei cu care comunicați și nu divulgați niciodată informații confidențiale la telefon.

”Ingineriile sociale” sunt metode infracționale care, dacă au succes, se pot dovedi extrem de periculoase pentru siguranța datelor personale. O escrocherie sentimentală poate învinge și cel mai performant sistem de securitate.

Site-uri compromise

În cele din urmă, există și posibilitatea ca un site să nu îți fure intenționat datele personale, ci să le ”scurgă” accidental. Site-urile care nu au cea mai bună securitate web pot fi compromise. Când un site este cucerit de hackeri, informațiile stocate pe acesta devin disponibile și pot fi furate cu ușurință.

Această situație se poate întâmpla și în cazul unor site-uri foarte mari, iar efectele sunt cu atât mai mari. Din păcate, un astfel de atac este greu de prevenit. Site-urile unor bănci au fost atacate cu succes de hackeri în trecut. Poți reduce riscul prin folosirea doar a site-urilor cu o securitate bună și care nu au fost compromise în trecut.

Cum te protejezi de furtul datelor

Ce poți face în condițiile în care furtul datelor personale este atât de răspândit. Cum am spus și mai sus, un VPN ajută. Sunt, însă, și alte metode pe care le poți utiliza:

  • Investește în protecția datelor. Programele software vor scana mereu după informațiile tale personale și care poate afla dacă au fost furate sau dacă sunt în pericol. Vei putea reacționa imediat în cazul unui atac.
  • Îngheață imediat toate conturile bancare. E mult mai greu pentru un hacker să deschidă un cont de debit în numele tău dacă nu poate avea acces la conturile tale.
  • Schimbă-ți des parolele. Cu cât îți modifici mai des informațiile de logare, cu atât ai mai mari șanse de a nu cădea victimă furtului de informații personale. Parola la adresa de email e una dintre cele mai importante și ar trebui schimbată cel mai des.
  • Nu te duce în cartierele periculoase ale internetului. Cu cât ești mai precaut când navighezi pe internet, cu atât te protejezi față de hackeri.
  • Nu divulga informații personale dacă ți se solicită, mai ales dacă ești tu cel care a fost contactat telefonic sau pe email.

Acestea sunt doar câteva obiceiuri sănătoase pentru navigarea zilnică a internetului. Chiar și așa, cu toate precauțiile luate, există mereu posibilitatea unui atac.

Cum să reacționezi la furtul de date

Ce faci dacă ți se fură datele? Dacă mai sus am discutat despre cum să aperi datele personale, mai jos îți spunem ce să faci dacă informațiile tale au fost deja compromise.

  • Îngheață conturile bancar. Dacă nu faci acest lucru, hackerii vor putea să deschidă carduri de credit în numele tău.
  • Schimbă-ți conturile bancare. Este posibil să fie nevoie să faci acest pas, mai ales dacă sunt dovezi că au fost compromise.
  • Schimbă-ți parolele. Ar trebui să faci acest lucru oricum.
  • Schimbă-ți adresa de email. O nouă adresă de email, cu informații diferite de logare, este necesară după ce ai fost victima unui furt de date personale.
  • Avertizează instituțiile financiare că ți-a fost furată identitatea.

Multe persoane sunt afectate de furtul de date personale, însă nu este nici pe departe o lovitură devastatoare. Sunt multe metode de ajustare la noua situație și de protejare ulterioară. Prin respectarea sfaturilor de mai sus, puteți minimiza pierderile.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.