Ponta vrea România cu 15 județe și cel mult 1.500 de localități

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că un sfert din banii statului se cheltuie pe funcționarea administrației și propune o reorganizare administrativă. Fostul premier crede că reducerea cheltuielilor s-ar reduce considerabil dacă nu ar mai fi 41 de județe, ci doar 15, iar numărul de localități ar fi de maximum 1.500 și nu 3.300 ca în prezent.

„Nu mai poți să ții comune când 80% din primării sunt pe deficit, n-au bani de salarii. Nu poți să ții Teleorman, Olt, Giurgiu, care pierd bani. (…) În momentul în care îți cheltui un sfert din resursele statului pe funcționarea administrației, poți concentra acele resurse pe administrarea digitală și pe infrastructura rutieră, feroviară”, a spus Ponta, la dcnews.ro.

În 2013, când Victor Ponta era premier, Guvernul anunța că regionalizarea este obligatorie. Însă această modificarea administrativă a rămas în fază de proiect.

Se propunea atunci împărțirea țării în 8 regiuni, însă fără desființarea județelor. Ponta spunea atunci că regiunile vor putea accesa fonduri europene direct, fără să mai treacă pe la Ministerul Dezvoltării, vor putea lua credite în afară de armată, justiție, poliție și sisteme de control, iar toate celelate domenii, precum sistemul de sănătate, drumurile, școlile vor intra în atribuțiile regiunilor.

La scurtă vreme după terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, în 1950, comuniștii au trecut la reorganizarea administrativ-teritorială a țării, adoptând sistemul bazat pe Sfaturi populare, adică Soviete, cu raioane și regiuni.

Într-o reacție pentru ziare.com, Corina Crețu, atunci europarlamentar PSD, spunea că forma de regionalizare propusă ar compensa defectele primei încercări făcute de comuniști.

„Dacă ne uităm la precedenta regionalizare, în perioada comunistă, a fost evidentă tentația centrului regional de a se dezvolta în detrimentul celorlalte entități teritoriale. Acum cred că păstrarea județelor, ca formă de organizare a teritoriului și după regionalizare, va permite contracararea acestor tendințe posibile de favorizare a centrului de regiune. Este un sistem de contraputeri, în interiorul regiunilor, și o formă democratică de control.

În rest, ce pot să sper este ca regiunile să se concureze în atragerea de investiții, române și străine, în crearea de condiții pentru concretizarea lor, de dezvoltare a unor forme de pregătire și de perfecționare a forței de muncă, de promovare a unor stimulente de natură fiscală”, declara, în 2013, Corina Cretu.

Atât actuala propunere a lui Victor Ponta, cât și vechiul proiect de regionalizare, ar avea nevoie de un referendum pentru că ar trebui să se modifice Constituția.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.