Piața imobiliară din România: tendințe pentru 2023

Istoricul pieței imobiliare din România ne demonstrează faptul că acest domeniu este una dintre cele mai sigure arii de investiții, a cărei profitabilitate se menține indiferent de factorii externi. Descoperă în continuare care vor fi tendințele imobiliare în 2023!

  1. Investițiile imobiliare devin din ce în ce mai atractive

Investițiile imobiliare au fost mereu considerate printre cele mai sigure tipuri de investiții, care au posibilitatea de a-ți aduce un venit pasiv constant și pe termen lung. Iată câteva dintre motivele pentru care investițiile imobiliare vor lua amploare în 2023:

  • piața de capital din România încă nu a câștigat o suficientă încredere în rândul românilor, astfel că, pentru cei care își doresc să investească, domeniul imobiliar rămâne printre singurele locuri sigure și profitabile în care pot să își plaseze finanțele.
  • impozitele relativ mici în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, în ceea ce privește proprietatea imobiliară și impozitul pe venitul obținut din chirii, fac din domeniul imobiliar o atracție constantă pentru investitori.
  • inflația în creștere determină creșterea interesului românilor pentru chirii, întrucât dobânzile bancare înregistrează și ele o creștere în această perioadă.

2023 se anunță a fi un an bun în imobiliare, astfel, dacă îți dorești să fii cu un pas înaintea trendului de creștere, investește și tu în real estate Bucharest.

  1. Dezvoltatorii pun accent pe sustenabilitate

În ceea ce privește construirea de noi clădiri, dezvoltările rezidențiale, de birouri și mixte vor avea la bază un concept eco friendly, materialele de construcție îndeplinind cumulativ 2 roluri importante: durabilitate și minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător.

Materialele folosite pentru construirea clădirilor sustenabile sunt obținute din surse regenerabile. În egală măsură, producerea unei cantități mici de deșeuri și creșterea conținutului reciclat sunt alte 2 lucruri care completează scenariul sustenabil în imobiliare.

Etapa de construcție a clădirilor nu este singura care cuprinde soluții sustenabile, benefice pentru mediul înconjurător. Odată finalizată construcția, clădirile rezidențiale și de birouri înglobează soluții și tehnologii moderne care susțin sustenabilitatea în viața de zi cu zi a oamenilor. O astfel de clădire face trecerea de la o economie liniară la una circulară. Iată, mai exact, ce înseamnă acest lucru:

  • reutilizarea apelor uzate prin folosirea diferitelor procedee de tratare și prin colectarea și folosirea apei pluviale;
  • investiții în panouri fotovoltaice și solare pentru a produce energie verde;
  • folosirea unor ferestre înalte în designul clădirilor pentru a permite luminii naturale să intre în spațiile închise, minimizând astfel nevoia unui iluminat artificial.
  1. Vor fi la mare căutare proprietățile aflate în dezvoltări multifuncționale verzi

Dezvoltările multifuncționale verzi au început să pună deja în aplicare soluții sustenabile și moderne, iar în prezent există un număr mare de apartamente ce pot fi deja cumpărate sau închiriate.

Având în vedere că sustenabilitatea este un factor decisiv în durabilitatea și calitatea unei construcții, investitorii vor tinde să se orienteze spre locuințe care se află în astfel de clădiri. Motivul este unul simplu: în acest mod, vor obține o investiție profitabilă, care se va dovedi avantajoasă pe tot parcursul deținerii imobilului respectiv.

Mai mult decât atât, aceste dezvoltări cuprind multiple facilități care promovează un stil de viață modern, într-o comunitate. Pe lângă locuințe, dezvoltatorii au inclus în astfel de comunități și restaurante, cafenele, supermarketuri, săli de sport sau spații verzi. Toate acestea aduc plusvaloare unei locuințe, motiv pentru care și prețul perceput pentru o chirie într-o astfel de zonă poate fi justificat cu ușurință.

Trendul ascendent al investițiilor imobiliare, preferința investitorilor pentru dezvoltările mixte, dar și construirea de clădiri sustenabile sunt câteva dintre principalele tendințe imobiliare din 2023.

Sursă foto: shutterstock.com