Educație financiară pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să fie responsabil

Un părinte care se implică timpuriu în educația financiară a copilului său contribuie la dezvoltarea unui adult responsabil, capabil să facă alegeri financiare informate și să-și construiască un viitor financiar prosper.

Dacă și tu îți dorești să investești timp în educația financiară a copilului tău, ai ajuns exact unde trebuie. Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face.

  1. Fii un exemplu de urmat

Copiii învață multe, prin observare și imitare. De aceea, comportamentul tău în ceea ce privește banii și deciziile financiare pe care le iei poate avea un impact semnificativ asupra modului în care cel mic își va gestiona resursele financiare pe viitor. 

Fiind un exemplu pozitiv, îi oferi celui mic un model sănătos de comportament financiar și îi arăți cum să-și construiască o relație sănătoasă cu banii. Iată, concret, ce poți face în acest sens:

  • Stabilește un buget lunar al familiei și împarte-l în 2 categorii: cheltuieli fixe – rata sau chiria, utilitățile, combustibilul și cheltuielile variabile, unde poți să incluzi hrana, activitățile sociale etc. În acest mod, îi poți arăta celui mic importanța prioritizării.
  • Creează un fond de rezervă. Fie alegi să deschizi un cont de economii, fie un depozit la termen, este important să economisești pentru un fond de rezervă. Cumpărându-i o pușculiță fizică, îl poți încuraja pe cel mic să economisească. Astfel, el va învăța că este esențial să ai la îndemână un buget pus deoparte.

O altă soluție pe care o poți implementa și care, pe lângă faptul că te va face un exemplu bun de urmat, îți va permite și să îi asiguri celui mic un viitor mai stabil, este să alegi o asigurare viata copii cu asistenta educationala. În acest mod, te asiguri că educația de acasă va putea fi completată de cea oferită de instituțiile educaționale de top pe care le va alege copilul tău, la vremea potrivită. 

  1. Folosește-te de jocuri

Când cel mic se află încă la o vârstă fragedă, la care nu înțelege prea bine conceptele financiare complexe, te poți folosi de jocuri, pentru a-i oferi oportunități de educație practică și interactivă. Ele pot transforma procesul de învățare a conceptelor financiare într-o experiență distractivă și motivantă, care poate stimula interesul celui mic și îl poate încuraja să devină mai implicat în gestionarea banilor.

De asemenea, și cărțile cu tematică financiară, special concepute pentru copii, pot fi de folos. Acestea cuprind povești interesante, care captivează atenția celui mic și care te pot ajuta să-i stabilești acestuia niște baze financiare solide.

  1. Implică-l pe cel mic în activități practice

Nu în cele din urmă, și activitățile practice îi pot oferi copilului oportunități de învățare prin experiență, permițându-i să experimenteze în mod direct aspecte ale gestionării banilor.

Dacă cel mic are vârsta cuprinsă între 3-6 ani, poți organiza un magazin de jucării acasă și să-l lași să cumpere cu bani fictivi. Această activitate îl învață despre procesul de achiziție și despre valoarea banilor.

Când copilul are deja o vârstă cuprinsă între 7-12 ani, poți să înființezi un buget lunar pentru el și să-l încurajezi să-și planifice cheltuielile pentru diferite nevoi și dorințe personale. Poți folosi un tabel sau o aplicație pentru bugetare, pentru a-l ajuta să-și urmărească economiile și cheltuielile.

De asemenea, pentru a-l ajuta să-și construiască propriul buget, poți să aplici tehnica recompenselor. Asta înseamnă că, pentru fiecare sarcină pe care i-o atribui și o rezolvă, îi poți oferi o sumă de bani pe care, ulterior, să o cheltuiască în ce mod dorește.

Concluzionând, prin intermediul unei abordări practice și interactive, poți să-l înveți pe cel mic să fie responsabil în gestionarea banilor și să facă alegeri financiare înțelepte, care să-l ajute să își construiască un viitor financiar solid.

Sursă foto: Shutterstock