Pentru 1,6 milioane de români nu va crește pensia. Ce se întâmplă dacă, în urma calculării, se constată că e prea mare

FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com

Din cei aproape 5 milioane de pensionari, 1,6 milioane nu vor avea o creștere a pensiei, potrivit șefului Casei de pensii, Daniel Baciu.

„4,6 milioane de pensionari avem exact. Deci, noi am făcut niște simulări, nu sunt niște cifre de o acuratețe de 100%.

Din 4,6 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea creșteri. 

Creșterile sunt de la 1% până la 80-90% şi avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate”, a anunţat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu a mai explicat și ce se întâmplă cu pensiile care, în urma calculării, se constată că sunt mai mari decât valoarea rezultatul.

„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată. 

Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții. 

Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare. 

Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate. 

Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia. 

Eu vreau să spun foarte clar: în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea”, a declarat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, potrivit antena3.ro.