Pandemia i-a schimbat pe români: Cumpără doar cât mănâncă, nu mai fac stocuri

coronavirus mâncare
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Românii nu mai fac stocuri de mâncare, cumpără cât consumă, este concluzia directorului executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.

„Restricţiile impuse de pandemie s-au răsfrânt aşa cum era de aşteptat şi asupra modului în care socializăm şi ne raportăm la hrană. Dacă în trecut vorbeam de milioane de mici care se consumau de 1 Mai, acum se cumpără în casolete mai mici, strict pentru consumul unui număr redus de persoane. Nu se mai fac stocuri, se cumpăra cât se consuma. Aceeaşi tendinţă o întâlnim şi în cazul produselor din carne unde se caută gramajele mai mici”, a declarat, pentru agerpres.ro, Dana Tănase.

Potrivit datelor ARC, un român consumă în medie în jur de 14,7 kilograme pe an de produse din carne, acesta fiind un consum oarecum stabil în ultimii ani. „În ceea ce priveşte carnea de oaie şi de capră este ştiut faptul că românul consumă ocazional, în special de Paşte, cantitatea totală/an/locuitor fiind în jur de 2,5 kilograme.

Pentru carnea de vacă consumul este de aproximativ 5,4 kilograme/cap/an, la porc de 38 kilograme/cap/an, iar la pasăre de 27,8 kilograme/cap/an”, a adăugat Dana Tănase, citând date statistice din bilanţul alimentar INS 2019, relatează Agerpres.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.