O nouă bancă vine în România. Are active cât 70% din sistemul bancar românesc

banca poloniei
Foto: Siedziba Domu Maklerskiego PKO BP / Wikipedia.org

Banca Poloniei (PKO Bank Polski), cea mai mare bancă din Polonia, cu active reprezentând aproape 70% din sistemul bancar românesc, a anunţat că demarează activitatea în România la începutul anului 2024, relatează „Ziarul financiar“.

„Privind în viitor, la începutul anului 2024 agenda noastră strategică include deschiderea celei de-a patra sucursale din străinătate, în Bucureşti, România. În prezent, deservim clienţii noştri pe o bază transfrontalieră (cross-border basis)“, menţionează banca poloneză într-un anunţ de publicitate apărut recent în publicaţia „The Wall Street Journal“.

Potrivit economedia.ro, banca și-a mai deschis sucursale în trecut în Germania, Cehia și Slovacia.

PKO Bank Polski este o companie multinațională poloneză de servicii bancare și financiare, cu sediul central în Varșovia.

Este una dintre cele mai mari instituții financiare din Polonia, și totodată unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa Centrală și de Est, având peste 1.100 de sucursale în Polonia și în alte țări din Europa, și o capitalizare de piață de circa 13,8 miliarde de dolari americani la nivelul anului 2018, potrivit Wikipedia.org.

Începând din anul 2020, statul polonez deține direct și indirect în jur de 31% din acțiuni.

Bank Polski a fost fondată în anul 1919, iar în anul 2020 a avut venituri nete de circa 580 de milioane de dolari și circa 25.800 de angajați.

În anul 2022, activele totale ale băncii valorau 103,7 miliarde de dolari.

Foto: Siedziba Domu Maklerskiego PKO BP / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.