O insulă preferată de turiștii români se află în apropierea unui vulcan activ

FOTO: nextvoyage/Pixabay.com
FOTO: nextvoyage/Pixabay.com

Santorini, una dintre insulele grecești pe care românii o aleg pentru vacanțele estivale, face parte din Arcul Vulcanic Elen. Este unul dintre cele mai importante câmpuri vulcanice din Europa, care a înregistrat peste 100 de erupții în ultimii 400.000 de ani.

Potrivit oamenilor de știință, citați de CNN, cel mai activ vulcan subacvatic și potențial periculos din Marea Mediterană de Est, Kolumbo, se află la 5 mile nord-este de Santorini.

Kolumbo a fost liniștit de aproape 400 de ani, însă nu este inactiv definitiv. A erupt ultima dată în 1650 și a ucis 70 de oameni. De asemenea, a declanșat un tsunami înalt de peste 12 metri. S-au înregistrat cutremure puternice, cu replici, dar și gaze toxice.

Cea mai mare expediție oceanografice din lume a monitorizat și Kolumbo. Una dintre cele mai mari nave de cercetare din SUA, JOIDES Resolutions, capabină să foreze la mari adâncimi, a ajuns în Santorini la sfârșitul anului trecut. Oamenii de știință au făcut cercetări până în februarie 2023, iar spre sfârșitul anului urmează să fie finalizate cercetările de laborator și prezentate niște concluzii.

Vulcanologul Tim Druitt, unul dintre liderii echipei de cercetare, a declarat că s-au făcut foraje la peste 8.000 de metri sub suprafața mării și au fost colectate sedimente neatinse anterior, pentru a se încerca o reconstruire a istoriei vulcanismului în zonă.

În ceea ce privește Kolumbo, geologii avertizează că este doar o chestiune de timp până când o erupție mare ar putea lovi din nou.

Dacă ar erupe, Kolumbo este capabil să producă o coloană de erupție de zeci de metri înălțime și este, de asemenea, susceptibilă de a declanșa un tsunami. Activitatea crescută cu aproximativ 10 ani în urmă a stârnit îngrijorări, dar de atunci s-a diminuat.

„Dacă începem să vedem o activitate crescută în Kolumbo, atunci vom fi atenți. Vestea bună este că vulcanii oferă o mulțime de avertismente”, spune Druitt.

În 2020, Agenția de Protecție Civilă din Grecia a elaborat un plan de 185 de pagini pentru abordarea consecințelor unei posibile activări a grupului vulcanic din Santorini.

Rapoartele inițiale sunt așteptate la sfârșitul acestui an și ar trebui să ajute oamenii de știință nu numai să prezică erupții viitoare, ci și să dezvăluie comportamentul altor vulcani activi din întreaga lume, care reprezintă o amenințare pentru milioane de oameni ce trăiesc în vecinătatea lor. De asemenea, sunt studiate legăturile dintre cutremure și vulcani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.