Ministrul Sănătății: Când va scădea numărul de noi cazuri de coronavirus

Nelu Tătaru. Foto: Captură YouTube

În ultimele zile, România a înregistrat zi de zi peste 1.000 de noi cazuri de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat când anume ar putea scădea acest număr.

„Noi am estimat că o perioadă de 2 săptămâni, în care avem și pârghiile legislative, și pârghiile respectării unor reguli, putem în 2 săptămâni să stabilizăm această situație. Noi avem mai multe paliere. Tot ce este pacient infectat, simptomatic sau asimptomatic, trebuie evaluat, trebuie investigat, internat la cel care se impune, trecut în izolare la domiciliu la cel care este asimptomatic, sau după o anumită perioadă, când avem 3 zile de asimptomatic, și poate și un test negativ”, a declarat el într-o emisiune la postul de televiziune Digi24.

Ministrul a mai spus că sistemul de sănătate trebuie să gestioneze acum „niște anchete epidemiologice care necesită un efort supraomenesc”: „Dacă la începutul lunii iunie aveam 120 de cazuri noi și erau 120 de anchete, în acest moment avem aproape 1.200 de cazuri noi, deci 1.200 de anchete. Gestionăm acest lucru trecând tot ceea ce înseamnă medicină școlară către DSP-uri, au fost acele angajări, 1.000 de locuri în toate DSP-urile, ca să putem avea oameni de profesie care să poată desfășura aceste anchete”.

„În continuarea acelui efort apare și acea recomandare pe care o repetăm: agenții economici care au beneficiat de aceste relaxări, populația care a beneficiat de aceste relaxări, trebuie să respecte acele reguli, acele norme de desfășurare și funcționare a acestor activități. Fără dânșii nu se poate. Nu supraîncărcăm un sistem medical ca să îi vedem limitele. (…) Haideți să nu forțăm să vedem limitele. Urmează o săptămână în care vom vedea dacă transmiterea comunitară scade. Ea ar trebui să scadă în contextul în care izolăm, identificăm aceste cazuri infectate. (…) În măsura în care aceste lucruri merg într-un context în care ceilalți, care în acest moment se consideră neinfectați, respectăm regulile, nu vor fi infectați crescând acea transmitere comunitară, putem spune că în 2-3 săptămâni suntem în momentul în care să putem coborî”, a mai afirmat Tătaru.

Pentru a stopa creșterea alarmantă de cazuri de coronavirus din România, Guvernul a luat impus noi restricții:

– terasele, cafenelele, barurile se vor închide în intervalul orar 23.00 – 6.00
– proprietarii acestor localuri sunt obligați să accepte un număr maxim de clienți egal cu numărul locurilor pe scaune
– dansul este interzis în aceste localuri
– operatorii de jocuri de noroc nu au voie să desfășoare activități în intervalul 23.00 – 6.00
– pe plaje, distanța între persoane care nu fac parte din același grup (părinți, copii, soți, bunici) trebuie să fie de minimum 2 metri, inclusiv în apă
– în zonele aglomerate, în anumite intervale orare, va fi obligatorie și purtarea măștilor de protecție în spații publice deschise (zonele exacte vor fi stabilite la nivel local)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.