Ministrul Burduja admite că a votat la referendumul pentru familia tradițională: „Sunt credincios, ţin toate posturile”

sebastian burduja
Sebastian Burduja. Foto: Facebook

Ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că a fost la referendumul pentru familia tradiţională şi că şi-a exprimat o opţiune. El a mai spus că vine dintr-o familie de preoți și că a avut 14 preoți în familie, inclusiv bunicul său, relatează G4media.ro.

După ce Elena Lasconi, primarul USR al orașului Câmpulung Muscel, a declarat la postul de televiziune Prima TV că a fost la referendumul organizat de Coaliția pentru Familie în anul 2018, și actualul ministru al Energiei a fost întrebat ce părere are despre căsătoria persoanelor de același sex.

„Căsătoria din perspectivă religioasă, deci cununia religioasă, este treaba Bisericii. Aşa consider că e normal şi suntem un stat laic. Nu se amestecă Biserica în treburile statului şi nici statul în treburile Bisericii. Deci cred că sigur este important să păstrăm această distincţie între cele două lucruri”, a afirmat Sebastian Burduja.

„Sigur, am avut un referendum în România, referendumul pentru familie, cum s-a definit el. El a vizat, cred că articolul 48 din Constituţie şi a definit, a adăugat o definiţie pentru familie, respectiv între un bărbat şi o femeie. Dar nu a afectat articolul 26, cel care garantează practic viaţa privată şi faptul că statul nu intervine în viaţa privată a românilor. Şi ăsta e un lucru important.

Pe toate subiectele astea, sigur că ele sunt importante mai ales pentru un anumit public, dar România are acum o agendă încărcată de conflictul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, sectorul energetic şi multe altele. Cred că mai degrabă trebuie să găsim acele elemente care ne adună şi la nivel politic, şi la nivel social şi nu cele care ne dezbină”, a continuat el.

„Am fost la acel referendum (…) Mi-am exprimat o opţiune. Îi respect pe toţi românii care au avut o altă opţiune şi cred că este un lucru corect ca pe toate aceste chestiuni sensibile să întrebăm românii ce îşi doresc, cum văd acest stat, cum percep diversele articole din Constituţie. Iată, v-am dat cele două exemple, 26 cu 48. În 26 statul spune clar că nu interferează cu viaţa privată şi cu alegerile fiecărui cetăţean. În 48 pe versiunea din referendum s-a optat pentru o definire mai clară”, a mai spus Burduja.

„Şi eu am valorile mele, vin dintr-o familie de preoţi, am avut 14 preoţi în familie, bunicul meu a fost preot, la un moment dat visul lui era să-i urmez calea. Sunt un om credincios, ţin toate posturile – nu cred că că am mai spus lucrul ăsta – dar sunt valorile mele personale la care ţin şi nu doresc să le impun altcuiva. Cred că e important ca fiecare român să-şi definească propriul set de valori”, a adăugat Burduja.

El a mai fost întrebat dacă PNL ar fi de acord cu o lege a parteneriatului civil pentru persoane de același sex.

„Eu cred că drepturile într-o democraţie trebuie să fie egale şi ăsta este un principiu, un pilon fundamental al Partidului Naţional Liberal, cel puţin de la I. G. Duca încoace, deci de 100 de ani, au fost definite 4 mari platforme ale liberalilor şi democraţia şi valorile democratice şi liberale erau unii dintre aceşti piloni”, a răspuns Burduja.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.