Mesaj ascuns într-un zid al Cazinoului din Constanța, descoperit după 70 de ani, cu ocazia lucrărilor de restaurare

mesaj deținut politic cazinou constanța
Foto: Mihairomeob / Wikipedia.org / Vergil Chițac (Facebook)

În timpul lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Constanța, într-un zid al clădirii a fost descoperit un mesaj scris de un deținut politic din Sibiu, care fusese pus să muncească pe șantierul Cazinoului de autoritățile comuniste.

Potrivit primarului Constanței Vergil Chițac, nu este primul mesaj de acest fel descoperit în zidurile clădirii: „Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului.

Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu. Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii.”

Foto: Vergil Chițac (Facebook)

Traducerea mesajului în română este următoarea:

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 VII (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind la muncă zidar și dulgher. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a I-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu.”

Așadar, mesajul a fost scris cu mai bine de 70 de ani în urmă.

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, a mai spus primarul.

Foto: Mihairomeob / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.