Masca high-tech creată de un român a câștigat un concurs organizat de MIT

Foto. Burzo Ciprian

O mască echipată cu un senzor care detectează particulele de COVID-19 din apropiere, creată de un inginer român, a câștigat premiul cel mare la un concurs organizat de MIT Media Lab.

”Masca socială”, invenția românului Ciprian Burzo, este o mască minimalistă, transparentă, care este dotată cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone. Cu ajutorul unei aplicații, utilizatorii pot afla ce patogeni sunt în aerul înconjurător, cât și să primească informații similare de la alți purtători ai măștii din apropiere, calculând riscul de infectare cu COVID-19.

Potrivit CalvertJournal.com, proiectul este încă în dezvoltare, însă prototipul i-a impresionat pe specialiștii de la MIT, care caută idei pentru reimaginarea echipamentelor personale de protecție, celebrele măști PPE.

”Conectarea măștii la smartphone va fi făcută cu siguranță în viitor”, a spus Ciprian.

”Ar trebui să știm cine este infectat în apropierea noastră și să primim aceste informații pe smartphone. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile cu care vor fi dotate măștile viitorului”, a adăugat inginerul român.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.