LEGE. Niciun şofer beat sau drogat care face accident mortal nu mai scapă de închisoare

accident andronache
Foto: Captură video Știrile PRO TV

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea prin care cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere, vor fi condamnați la închisoare cu executare.

Astfel, de acum înainte, niciun șofer băut sau drogat care va accidenta mortal o persoană nu mai poate scăpa de închisoare.

Camera Deputaților a votat legea în calitate de for decizional la data de 29 iunie. Ulterior, proiectul care completează art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal a fost trimisă spre promulgare.

Noua lege a fost botează „Legea Anastasia”, în memoria fetiţei de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în faţa casei de o șoferiță care nu avea permis de conducere.

Legea are un articol unic:

„(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Articolul 192 prevede că:

„(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.”

Articolul 336 din Codul Penal se referă la conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Prevederile sale sunt următoarele:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Iar Articolul 335 se referă la conducerea unui vehicul fără permis de conducere:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.”

„NU vă puneți viața în pericol! NU puneți viața altora în pericol! Nu uitați: în trafic… nu sunteți singuri! Vă prezentăm câteva rezultate obținute în urma acțiunilor polițiștilor de la rutieră, la nivel național, în ultimele 7 zile:

1.025 de permise de conducere reținute:

  • 846 pentru consumul de alcool
  • 179 pentru consumul de droguri sau alte substanțe interzise
  • 1.025 de persoane care ar fi putut produce tot atâtea tragedii!”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne pe pagina sa de Facebook.
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.