Kelemen Hunor i-a dat replica lui Klaus Iohannis: De ce să explicăm cine și de ce aplaudă un discurs?

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliția de guvernare și că formațiunea pe care o conduce și-a îndeplinit până în prezent toate obligațiile asumate alături de parteneri, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tușnad despre România și despre autoritățile de la București.

Kelemen Hunor a menţionat că „Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată”.

În ceea ce priveşte aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenţi la evenimentul de la Băile Tuşnad, dintre care mulţi au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente.

„În ceea ce priveşte prezenţa colegilor, acolo au fost foarte mulţi oameni, merg din curiozitate, sunt curioşi ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, aşa cum erau curioşi foarte mulţi care n-au fost prezenţi la Tuşnad şi au urmărit prin internet sau au citit ulterior – români, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă.

Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive. Şi eu dacă mă duc la un spectacol aplaud şi dacă îmi place în totalitate şi dacă îmi place parţial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord”, a mai declarat preşedintele UDMR.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că este inadmisibil ca „un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe”, referindu-se la afirmațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. Șeful statului a spus că e nevoie de clarificări publice și în coaliția de guvernare din partea liderilor UDMR, care au aplaudat discursul lui Viktor Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.