Iohannis respinge numirea miniștrilor propuși de Dăncilă: Mergeți în Parlament!

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că respinge, pentru a treia oară, solicitarea premierului Viorica Dăncilă de numire a unor miniștri și o trimite în Parlament pentru a-și valida Guvernul.

De asemenea, președintele a spus că ultima solicitare a premierului este „cras neconstituțională”.

„Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri și numirea a șase miniștri. Această remaniere este neavenită, nepotrivită și o refuz clar. Doamna prim-ministru vine a treia oară cu aceeași solicitare. Doamna prim-ministru, vă spun direct și public – trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoatră.

Această ultimă solicitare este cras neconstituțională pentru că s-a anunțat și public și în scris că ALDE a părăsit guvernarea. Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în parlament și încearcă să tragă de timp. PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere. Niciun ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea în Parlamentul României”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În această dimineață, Viorica Dăncilă a spus la începutul ședinței de Guvern că președintele Klaus Iohannis ar trebui „să lase deoparte jocurile politice și să renunțe la blocarea Guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului”.

Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni o listă de propuneri de miniștri cu nume inclusiv de la ALDE. Propunerile au fost respinse categoric de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că aceștia ar putea fi excluși din formațiunea politică pe care o conduce.

Cele trei propuneri din ALDE sunt Grațiela Gavrilescu (Ministerul Mediului), Ion Cupă (Ministerul Energiei) și Ștefan Băișanu (Relația cu Parlamentul). Dăncilă i-a mai propus pe Camelia Gavrilă (Ministerul Educației), Dan Chirilă (Ministerul de Interne) și Dan Matei (vicepremier pentru probleme economice).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.